… ki trpite za zgago ali refluksom kisline. To zelo pogosto stanje lahko sprožijo številna navidezno nedolžna dejanja, ki jih izvajamo vsak dan in sprememba nekaterih vaših navad je morda ravno tisto, kar potrebujete, da olajšate to neprijetno težavo.

1. Nosite ozka oblačila

Čeprav vas lahko ozka oblačila naredijo zelo privlačne, prepogosto nošenje ni najboljša izbira za vaše zdravje. Poleg tega, da povzročajo težave s krvnim obtokom, lahko tesno prilegajoča oblačila poslabšajo refluks kisline. Ker tesne kavbojke in pasovi pritiskajo na želodec, lahko neprijetne simptome zgage še poslabšajo.

2. Spite brez vzglavnika

Čeprav je spanje brez blazine lahko dobro za vaš vrat in hrbtenico, zagotovo ne bo pomagalo, če imate refluks kisline. Medicinski strokovnjaki priporočajo, da dvignete vzglavje postelje, kar lahko spodbudi zdrav pretok želodčne kisline navzdol, medtem ko spite.

3. Po obroku ležite

Če vas muči zgaga, je morda vredno opustiti to navado. Ko ležite, vsa hrana, ki ste jo pravkar zaužili, pritiska na ventil med požiralnikom in želodcem. Po obroku je bolje sedeti pokonci in počakati vsaj 2 do 3 ure preden se uležete.

4. Med obrokom pijete vodo

Čeprav je hidracija ključnega pomena za vaše zdravje, je pomemben tudi čas, ko pijete vodo. Morda boste začutili potrebo po kozarcu vode, da sperite težak obrok, vendar lahko to povzroči zgago . Pitje preveč tekočine med obrokom razredči želodčne kisline, ki jih potrebujete za pravilno prebavo. In če radi pijete vodo z ledom, bo hladna pijača povzročila zoženje krvnih žil in strjevanje maščob, zaradi česar bo hrana še težje prebavljiva.

5. Veliko pijete kavo

Čeprav ima kava številne zdravstvene koristi in si mnogi ljudje ne morejo predstavljati dneva brez vroče skodelice jave, bi morda želeli omejiti vnos kofeina, če kdaj trpite za refluksom kisline. Kava lahko poslabša simptome zgage in če opazite, da se po pitju počutite slabo, je postopno zmanjšanje pitja morda prava izbira.

PREBERITE TUDI: Kaj povzroča kovinski okus v ustih? 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj