Ko ugotovite, zakaj se to dogaja, lahko storite nekaj preprostih korakov, da se znebite težave.

Zdravje ustne votline

Morda boste morali povečati higieno zob. Redno ščetkajte in uporabljajte zobno nitko, da se izognete težavam z zobmi in dlesni, kot so gingivitis, parodontitis in zobne okužbe. Vsi ti pogoji lahko povzročijo slab okus v ustih. Če je vzrok slabo oralno zdravje, bi lahko imeli tudi otekle, svetle ali temno rdeče dlesni ali dlesni, ki zlahka krvavijo. Morda imate tudi slab zadah. Če imate te simptome, obiščite zobozdravnika za strokovno čiščenje.

Prehladi in druge okužbe

Prehlad, okužbe sinusov in okužbe zgornjih dihal lahko spremenijo okus v ustih. Če je to vzrok, boste imeli tudi simptome, kot so izcedek ali zamašen nos, vneto grlo in kašelj. Počivajte, pijte veliko tekočine in skrbite za dvig imunskega sistema. Kovinski okus bi moral izginiti, ko bo bolje.

Slaba prebava

Zgagarefluks kisline in prebavne motnje so lahko odgovorne za kovinski okus. Drugi simptomi, ki jih dobite pri teh stanjih, so napihnjenost in pekoč občutek v prsih po jedi.

Za zdravljenje osnovne težave se izogibajte mastni hrani, večerjajte prej in spite s privzdignjenim vzglavjem. Če imate stalne prebavne motnje, težko požirate ali imate hude bolečine, poiščite strokovno pomoč. Okus v ustih bi se moral normalizirati, ko se težave umirijo.

Nosečnost

Ni presenetljivo, da se lahko okus v ustih med nosečnostjo spremeni. Na začetku nosečnosti se lahko razvije kovinski okus. Moral bi biti začasen in izginiti sam.

Demenca

Pri demenci so stvari pogosto drugačnega okusa  Del možganov, ki nadzoruje okus, včasih preneha delovati dobro. 

PREBERITE TUDI: Je treba sadje res jesti le samostojno?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj