Prsi so različnih velikosti, različnih oblik in mnogim ženskam dodajo tisto pravo ženstvenost. Poglejmo nekaj zanimivosti, ki jih o tem nepogrešljivem delu ženskega telesa še zagotovo niste vedeli.

1. Večina žensk ima grudaste dojke

Medicinski izraz za to je fibrocistične spremembe dojk in se nanaša na tkivo dojke, ki je še posebej grudasto in ima nekaj cist, napolnjenih s tekočino. Včasih se je imenovala fibrocistična bolezen dojk, dejansko pa v nekem trenutku prizadene več kot polovico žensk, zato so zdravniki opustili besedo “bolezen”.

2. Kofein poveča občutljivost dojk

Obstaja nekaj dokazov, da lahko kofein poveča bolečino in občutljivost dojk, zlasti pri ljudeh s fibrocističnimi spremembami dojk, pravi dr. Elisa Port, vodja kirurgije dojk v medicinskem centru Mount Sinai in sopredsednica centra za dojke Dubin na gori Sinaj.

3. Na velikost dojk vpliva genetika in vaša teža

Ne glede na to, ali ste košarica A ali košarica D, na to običajno vpliva genetika in velikost vašega telesa, pravi Pruhti. Ker dojke vsebujejo maščobe, se njihova velikost povečuje in zmanjšuje, ko se zredite in shujšate.

4. Vsak, ki ima tkivo dojke, lahko zboli za rakom dojke

Vsak, ki ima tkivo dojke, lahko zboli za rakom dojke. Po podatkih Ameriškega združenja za rakava obolenja približno 1 od 8 žensk v določenem življenjskem obdobju zboli za neko obliko raka dojke, stopnja moških pa je približno 1 od 1.000. Moške prsi so zelo podobne ženskim, čeprav imajo običajno več maščob kot vezivnega tkiva, ker proizvajajo manj estrogena, pravi Pruthi. Če pa so izpostavljeni estrogenu v obliki zdravil, so morda bolj izpostavljeni raku dojke.

5. Bradavičke in areole so lahko v vseh oblikah, barvah in velikostih

Ne glede na to, ali so vaši bradavički veliki, majhni, temni ali svetli – to je normalno! Tudi vaša areola (obarvana koža okoli bradavice) se lahko popolnoma razlikuje. Nekateri imajo tudi obrnjene bradavičke, kar pomeni, da se vdrejo v kožo, namesto da bi izstopale. V bistvu bradavičke niso enolične za vse in vse so popolnoma normalne in odlične. (Če se vam kdaj spremeni videz bradavičk, morate o tem obvestiti zdravnika.)

PREBERITE TUDI: Samopregledovanje dojk

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj