Pravzaprav je čustvena inteligenca neverjetno koristna. Pomaga pri uspehu pri delu, pomaga pri soočanju s stresom in do učinkovite komunikacije. Zato ob vzgoji svojega otroka pomislite in upoštevajte spodnje nasvete.

1. Ne izogibajte se negativnim čustvom

Če zanemarite negativna čustva ali celo krivite svojega otroka, ker jih izraža, lahko povzroči depresijo pri vašem otroku. Zaradi vaših očitkov ali ravnodušnosti se lahko počutijo prestrašeni zaradi negativnih čustev. Bolje je, da se lotite reševanja problema in se ne pretvarjate, da je vse v redu. Nenehno varovanje pred težkimi situacijami ne krepi čustvene inteligence.

2. Vadite aktivno poslušanje

Zavedni pogovori so bistveni del poučevanja čustvene inteligence. To zahteva popolno vključenost v pogovor. Sledite dialogu, uporabljate govorico svojega telesa in popolnoma razumite sporočilo. Ko uporabljate aktivno poslušanje, se vaši otroci počutijo ljubljene in samozavestnejše.

3. Naučite svoje otroke reševati težave

Pomembno je, da svojega otroka naučite, da se spopade s težavo, namesto da bi se mučil. Čeprav je pomembno, da prepoznamo čustva, se na njih ni smiselno zadrževati. Spodbujajte svojega otroka, da vas prosi za pomoč. 

4. Uporabite igro pretvarjanja

Igra pretvarjanja pomaga otroku, da se skozi zabavo uči vseh potrebnih socialnih veščin. Otroci eksperimentirajo z družbenimi in čustvenimi vlogami ter se naučijo pokazati empatijo. Ne samo, da se učijo ustvarjalnosti, to jim daje tudi razumevanje pogledov drugih ljudi.

5. Naj vaši otroci varno izražajo negativna čustva

Včasih bo otrokom težko obvladati frustracije. Če ne naučite svojih otrok, da izrazijo svoja čustva, bi lahko postali nasilni. V tem primeru jih naučite zdravo razbremeniti stres. Na primer, udarjanje v blazino ali tek je boljše kot udariti nekoga ali zlomiti stvari. Lahko tudi igrate vloge, da pokažete, kako to pravilno narediti.

PREBERITE TUDI: Joj, ti si pa res občutljiva!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj