… vedo natančno, kako je fizično dejanje joka povezano z našimi občutki. Zakaj jočemo, ko smo žalostni (in včasih veseli)? Ena od prednosti jokanja je morda ta, da pomaga razbremeniti fizično napetost zaradi občutka vznemirjenosti. Zdi se, da se jok začne tik po vrhuncu fiziološke vzburjenosti, ko se simpatična aktivnost začne zmanjševati in parasimpatična aktivnost povečuje, kar pomaga pri vrnitvi telesa na homeostazo. Z drugimi besedami, jok se pojavi, ko se naše telo vrne iz vzburjenega stanja “boj ali beg” v mirno stanje počivanja. Poglejmo, zakaj je jokanje dobro za nas.

Jok izboljša razpoloženje

V raziskavah približno dve tretjini ljudi na splošno poroča, da se po joku počutijo bolje. V mnogih primerih je boljše razpoloženje po joku posledica prejemanja čustvene podpore in tolažbe, ki jo v težkih časih tako zelo potrebujemo.

Jok izboljša komunikacijo

Ni presenetljivo, da se je jok pri ljudeh najprej razvil kot način, da dojenček pritegne pozornost svoje matere. Solze dojenčkov in otrok kriku na pomoč dodajo vizualno komponento in ciljajo na določenega skrbnika, ki jih lahko vidi. Kot odrasli smo ljudje to biološko funkcijo prilagodili čustveni. Solze odraslih, tako kot glasni jok, večinoma sporočajo: ‘Potrebujem te, pomagaj mi!”

Z jokom se lahko znebite toksinov

Biokemik William Frey je v poznih 1970-ih in zgodnjih 1980-ih izvedel nekaj prelomnih raziskav jokanja, ki kažejo, da solze pomagajo telesu, da se znebi neželenih toksinov. Primerjal je dražilne solze (na primer pri sekljanju čebule) s čustvenimi solzami in ugotovil nekaj kemičnih razlik, kot je večja vsebnost nekaterih beljakovin v čustvenih solzah, ki so lahko posledica sproščanja stranskih produktov stresa.

Solze pomagajo vašim očem

Solze navlažijo oči in jih ohranjajo zdrave. Biološka funkcija solz je, da ohranjajo oko vlažno ali ga ščitijo pred hlapi ali ostanki, ki pridejo v oko.

Vesel jok prav tako pomaga sprostiti telo

Tako kot pri negativnih čustvih lahko stopnja povečane vzburjenosti zaradi pozitivnih občutkov povzroči jok. Jok zaradi negativnih čustev, kot so žalost, razočaranje in jeza, je pogostejši, vendar se jok pojavi tudi med izjemno pozitivnimi čustvi, kot so sreča, čudenje in strahospoštovanje. Zdi se, da je jok povezan z intenzivnim fiziološkim vzburjenjem, ki je lahko povezano s pozitivnimi in negativnimi čustvi, in se pojavi tik po vrhuncu čustvene izkušnje, ko posameznik začne doživljati sproščanje tega čustva.

PREBERITE TUDI: Crkljanje in tolaženje otroka, ki joka, ni razvajanje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj