… zajema nezdravo prehrano, premalo gibanja in spanja, preveč sedenja in stres, kar zahodna kultura še spodbuja in potencira z vedno novimi informacijami, aktivnostmi, obveznostmi in pritiski, ki nam dajejo občutek, da bi morali uspeti vse brezhibno žonglirati in blesteti v vsem. A to ni način življenja, za kakršnega je človek ustvarjen.

Neprestano nadpovprečno izkazovanje na delovnem mestu, skrb za družino, čas za prijatelje in prosti čas in še vse obveznosti vmes terjajo svoj davek na skrbi za svoje zdravje, zdravo prehrano in gibanje in posledično zdravo telesno težo. Konstantna utrjenost, depresivno in anskiozno počutje uničujejo sodobnega človeka. Na srečo pa obstaja nekaj preprostih načinov, ki jih lahko vpeljete v svoj vsakdan in vam pomagajo pospešiti metabolizem.

1. Zaužijte čim manj obrokov

Dolgo so nas prepričevali, da je potrebno neprestano jesti manjše obroke, če želimo shujšati. Resnica je žal ravno obratna: vsakič, ko jemo, dvignemo inzulin in s tem pospešujemo rejenje. Zato je idealno imeti čim manj obrokov, najbolje enega do dva, v kombinaciji s ketonsko prehrano. Pozabite na prigrizke in kombinirajte ketonsko prehrano s prekinitvenim postom.

2. Smejte se!

Zagotovo ste že slišali za rek ‘Smeh je najboljše zdravilo’ – pa še res je! To pa velja tudi za hujšanje – seveda pod pogojem, da je smeh pristen, iskren. Po podatkih raziskave, ki so jo opravili na univerzi Vanderbilt, le 10 do 15 minut iskrenega smeha na dan pospeši srčni utrip in s tem vaš metabolizem.

3. Zeleni čaj

Mnogo raziskav je že pokazalo, da uživanje zelenega čaja pomaga pri hujšanju tako, da zmanjšuje apetit in pospešuje metabolizem. Ena izmed raziskav je pokazala tudi, da zavira učinke encima katehol-O-metiltransferaze, ki povzroča propadanje kemikalij v možganih, ki vplivajo na regulacijo apetita. Če se na okus zelenega čaja nikakor ne morete navaditi, se ga lahko zaužije tudi v obliki popolnoma naravnih kapsul.

4. Začinjena hrana

Uživanje začinjene hrane dvigne temperaturo telesa in spodbudi simpatični živčni sistem, da se telo začne znojiti in porabljati več kalorij. Kapsaicin, aktivna sestavina v čili paprikah, lahko pospeši metabolizem celo za 20 odstotkov. Metabolizem se pospeši v roku pol ure po zaužitju pekoče hrane. Če pa vam pekoče ne gre po grlu, obstajajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo naravni kapsaicin.

5. Hitra hoja

Le 5 minut hitre hoje ali lahkega teka pospeši metabolizem – in če boste malo podaljšali čas ali hitrost, bodo učinki še toliko boljši. “Gibanje poveča potrebo po energiji, kar pospeši metabolizem,” pravijo na Medical Daily. Dlje časa kot hodimo, dlje časa je metabolizem pospešen (in seveda še nekaj časa po prenehanju gibanja).

Začnite s temi malimi spremembami danes in kmalu boste lahko opazili več energije, boljše počutje in ožji pas!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj