… je zajtrk obvezen, da bi morali spati natanko 8 ur in podobna. A vsi vemo, da smo si ljudje različni, imamo različne potrebe in naši organizmi se različno odzivajo na zunanje dejavnike. Tako vam predstavljamo 5 pravil, ki se vam jih ni treba držati, saj nismo delani po kalupih. Poslušajte sebe in svoje telo (a pri tem seveda upoštevajte tudi malce zdrave pameti – če vam paše pojesti celo čokolado vsak dan, to še ne pomeni, da jo tudi morate!) in ne boste zgrešili.

1. Ni vam treba jesti zajtrka

Ste tudi vi med tistimi, ki jim zjutraj (vsaj) 2 uri na paše jesti nič? Nič hudega – nikar se ne silite. Telo ve, kdaj je lačno in če ga ne poslušamo in se po nepotrebnem silimo s hrano, se kaj hitro zgodi, da pojemo več kot potrebujemo in posledica je lahko rejenje. Zatorej: popolnoma v redu je, če je vaš prvi obrok malica 2 ali 3 ure po bujenju (seveda pa naj razlog zato ne bo večerno prenajedanje).

2. Ni vam treba imeti (vsaj) 5 obrokov

Zakaj bi se silili s hrano, če niste lačni? To seveda ne pomeni, da imate lahko 5 obrokov združenih v enega ogromnega – lahko pa v 2 ali 3, ki jih pojeste v roku 6 ur (preostalih 18 ur pa ne jeste. Nenazadnje: več, kot boste imeli obrokov, več je možnosti, da boste pojedli preveč oz. več kalorij, kot jih dejansko potrebujete in porabite.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali ‘intermittent fasting’

3. Ni vam treba ukiniti ogljikovih hidratov

Oziroma ne vseh. Popolnoma ok je, če ukinete vse enostavne hidrate (bela moka in vse, kar je iz nje; krompir; oluščen riž in druge žitarice; ter največji strup, sladkor), nikar pa ne ukinite kompleksnih, ki jih telo potrebuje in nam dajejo energijo. Sem sodi zelenjava, pa tudi sadje (v omejenih količinah). Predvsem zelenjave pojejte čim več!

4. Ni vam treba ukiniti (vseh) maščob

Saj sedaj že vsi vemo, da maščobe delimo na zdrave in nezdrave, mar ne? Zdrave maščobe ne le, da jih telo potrebuje, da lahko normalno deluje – tudi nekateri vitamini so topni zgolj v maščobah – temveč celo pomagajo pri hujšanju. Zato v svojo prehrano vključite super zdravo olivno olje, laneno olje, olje grozdnih pečk in seveda kakovostne omega-3 maščobe.

PREBERITE TUDI: Ketonska prehrana

5. Ni vam treba spati 8 ur

Če se počutite, da imate 7 ur dovolj, je to torej dovolj za vas. Če jih potrebujete 8 in pol, jih potrebujete 8 in pol. Spite toliko, kot vaše telo potrebuje, v nobenem primeru pa se prepogosto ne spuščajte pod kritičnih 6 ur, saj se vam bo prej ko slej začelo poznati na počutju (pomanjkanje spanja vodi v depresivno počutje, anksioznost, razdražljivost, preobčutljivost in še kaj) in širjenju obsega (pomanjkanje spanja vodi v prenajedanje z nezdravo hrano, saj skuša naše telo primanjkljaj energije nadomestiti s kalorično hrano).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj