Če ste med ‘starimi mački’, ste že dodobra vajeni spletnega nakupovanja in zagotovo poznate že vse trike in ‘hakeljce’. Če pa ste v tem bolj sveži, lahko spregledate nekaj pomembnih stvari, ki so tistim, ki so spletnega nakupovanja že vajeni, samoumevne.

1. napaka: ne uporabljate iskalnih filtrov

To je napaka, zaradi katere boste pri iskanju porabili več ur namesto nekaj minut. Recimo, da kupujete črno krilo srednje dolžine in brskate po spletni trgovini z nešteto znamkami oblačil, obutve in modnih dodatkov. To vam lahko vzame ure in ure.

Zato uporabite iskalne filtre: oblačila – krila – srednja dolžina – črna barva – vaša velikost – cenovni razred. Tako boste takoj dobili seznam natančno tega, kar iščete.

2. napaka: ne registrirate se v spletni trgovini

Le redkokdo v eni spletni trgovini kupuje le enkrat, sploh če gre za izdelke, ki jih neprestano potrebujemo: npr. oblačila, izdelki za gospodinjstvo; sedaj v obdobju ‘pandemije’ celo hrana in ostale nujne stvari.

Prednosti tega, da se registrirate, so v tem, da boste imeli natančen pregled nad vsemi svojimi spletnimi nakupi; poleg tega mnoge trgovine določene posebne popuste in akcije pošiljajo le registriranim uporabnikom; spet druge imajo ‘točke zvestobe’, ki jih prav tako lahko nabirate le, če ste registrirani.

In nenazadnje: vsakič znova vpisovati vse svoje podatke – nadvse nadležno in popolna izgiba časa.

3. Napaka: ne uporabljate PayPala

Poleg tega, da morate vsakič znova vpisovati podatke s svoje kartice, vam PayPal nudi tudi zaščito, če bi bilo z izdelkom karkoli narobe: ali ga en bi dobili; ali bi imel napako; ali bi trgovec propadel; da vam ne bi poslal izdelka in trdil, da ga je ipd. V vseh teh primerih vas PayPal ščiti, da prejmete celotno kupnino nazaj.

Poleg tega lahko z njim plačujete po skoraj vseh spletnih trgovinah in preko vseh naprav (le PP geslo si morate zapomniti), zato vam ni potrebno s seboj nositi plačilne kartice ali vsakič znova vpisovati podatkov.

4. napaka: pozabljate, da lahko izdelek vrnete

Izdelke, ki imajo napako, ki vam ne ustrezajo, vam niso prav ali ste si preprosto premislili, lahko vrnete in dobite povrnjeno celotno kupnino. To je še zlasti pomembno, kadar ste pri oblačilih ali obutvi med številkama: tako lahko kupite obe številki, večjo in manjšo, ter nato vrnete le neustrezne izdelke in dobite vrnjeno kupnino.

5. napaka: na spletu ne poiščete kod za dodatni popust

Nekatere spletne trgovine pošiljajo svojim registriranim kupcem ali tistim, ki so prijavljeni na e-novice, razne akcije in popuste, da lahko svoje priljubljene izdelke kupujejo ceneje. Nekatere pa ne, a kode s popusti oglašujejo na spletu.

Zato je priporočljivo, da pred nakupom v Google iskalnik vpišete [ime spletne trgovine] coupon code ali [ime spletne trgovine] discount code. Do izdelkov boste lahko prišli s 5 % do celo 20 % popustom (včasih pa celo mnogo več).

Dodatne prednosti spletnega nakupovanja

Ta velja predvsem za nakupovanje oblačil, obutve in modnih dodatkov

  1. Izdelke hitreje najdete s pomočjo uporabe filtrov.
  2. Veliko večja izbira v posamezni spletni trgovini, kaj šele v več njih.
  3. V kratkem času lahko pregledate več spletnih trgovin – če bi jih fizično preiskali, bi vam to vzelo nekaj dni.
  4. Kupujete lahko tudi oz. predvsem izdelke in blagovne znamke, ki v Sloveniji sploh niso na voljo ali so precej dražji.
  5. Izdelke lahko doma v miru sprobate; ni vam treba čakati na prazne kabine, gnečo na blagajnah ipd.
  6. Imate čas, da izdelke večkrat sprobate in za različne kombinacije ter tako res dobro premislite, ali bi kos obdržali; ali ga potrebujete; ali vam bo koristil. Večina spletnih trgovin ima na voljo najmanj 14 dni za vračilo; sedaj, v obdobju ‘pandemije’, pa so mnogi podaljšali na 60 ali celo 100 dni. Torej imate res dovolj časa za tehten premislek in preudarno odločitev.

PREBERITE TUDI: Smotrno nakupovanje oblačil

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj