… otrokom različnih starosti pogosto zelo težko. Med počitnicami veliko otrok preneha slediti običajnim šolskim rutinam in vrnitev k njim lahko postane prava nočna mora. Če je tako tudi pri vaših otrocih, ostanite z nami, da se naučite učinkovitih načinov za pripravo vašega otroka na vrnitev v šolo, preprosto in brez stresa.

1. Pomagajte jim, da se vrnejo v rutino

Obstaja velika verjetnost, da se vaš otrok med poletnimi počitnicami ni držal običajne rutine spanja in prebujanja. Da bi se lažje vrnili v svoj urnik, bi bilo dobro, da jih postopoma pripravite na novo rutino. Na primer, morda boste želeli  svoje otroke pošiljati prej spat in jih zbujati ob uri, ki je potrebna, da pridejo pravočasno v šolo nekaj dni pred začetkom šole.

2. Z otrokom se pogovarjajte o njegovih občutkih ob vrnitvi v šolo

Anksioznost ob vrnitvi v šolo je normalna in otrokom lahko z odkritim pogovorom o svojih občutkih pomaga razbremeniti stres. Otroka lahko povprašate, kaj pričakuje od prihajajočega šolskega leta in kakšne skrbi ali strahove ima. Prav tako bi bilo lepo spodbuditi otrokovo radovednost in navdušenje nad učnim procesom.

3. Izberite pravi nahrbtnik, da bodo v šolskih dneh manj utrujeni

Otroci nosijo nahrbtnike veliko ur na teden in zelo pomembno je, da izberete nahrbtnik, ki otroku ne bo poškodoval hrbta in ga ne bo utrudil.

4. Pomagajte svojim otrokom, da se organizirajo in osredotočijo

Načrtujte zabavne družinske dejavnosti v času, ko se vaš otrok ne uči, na primer ob večerih in vikendih. Tako lahko svojemu otroku zagotovite potrebno sprostitev in mu daste občutek povezanosti in družinske podpore ter ločite družinsko življenje od šole in njenih stresnih dejavnikov.

5. Določite čas, ki ga lahko preživite skupaj kot družina

Preden se začne novo šolsko leto, se prepričajte, da vaš otrok ve, katera učna orodja (offline in online) bo potreboval letos. Poskusite ustvariti delovno okolje, kjer se bo vaš otrok počutil najbolj produktivnega in organiziranega. Njihov delovni prostor je lahko na primer ločena tiha soba ali, če to ni mogoče, si lahko omislite slušalke za dušenje hrupa, ki jim bodo pomagale pri osredotočenju.

PREBERITE TUDI: Bi morali v šolah prepovedati nezdravo prehrano?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj