… zato se morda izogibamo discipliniranju v strahu, da bi postali negotovi. Toda popravljanje slabega vedenja je pomembno, zato je dobro najti srednjo pot in ena uporabna metoda za dosego tega se imenuje “mehka kritika”. Preberite nekaj znanstveno podprtih predlogov, kako opominjati svoje otroke, ne da bi to negativno vplivalo na njihovo samozavest.

1. Ponudite opravičilo in razložite težavo

Pogovor lahko mirno začnete z nečim, kot je: ” Vem , da nisi hotel …” To otroku pokaže, da veste, da ima dobre namene, kljub svoji napaki. Nato lahko dodate “ampak” in razložite vpliv njihovega vedenja. Osredotočanje na to, kako njihova dejanja vplivajo na druge, jih spomni, da niso slaba oseba, lahko pa jih spodbudi, da pozorneje razmislijo o posledicah svojega vedenja v prihodnosti.

2. Premaknite se naprej

Nikomur ne pomaga razmišljati o preteklosti – otroci ne morejo razveljaviti tega, kar so storili, zato se lahko zaradi nenehnega opominjanja na to počutijo slabo. Namesto tega jim lahko pomagate sestaviti načrt, kako bi lahko stvari popravili.

3. Rešite problem

Nato lahko otroka potrpežljivo vodite skozi rešitve njegovih težav. S ponujanjem različnih perspektiv jim pomagate razširiti svoje razmišljanje. To je resnično koristno pri soočanju s situacijami, ki so ponavljajoče se težave za vaše otroke. Potem, ko njihove rešitve delujejo, jih lahko pohvalite – zanje je zelo močna ugotovitev, da so uspešno rešili težavo!

4. Izogibajte se “označevanju”

Izgovarjanje stvari, kot je “Ti si poredna punčka”, lahko spremeni način, kako vaš otrok vidi samega sebe, in otrok, ki misli, da je slab, se bo slabo obnašal. Namesto tega se prepričajte, da ločite njihovo vedenje od tega, kar so kot oseba. Spomnite jih, da so lahko dober otrok, ki je storil narobe stvar.

5. Poslušajte jih

Zelo pomembno je, da otroku posvetite svojo pozornost in pokažete, da vam je mar. Poslušajte jih, ko razlagajo, kaj se je zgodilo. To je lahko tudi dober način za opazovanje vzorcev – če se vedno tako obnašajo, ko so ljubosumni, je to odlična priložnost za razpravo o svojih občutkih in mehanizmih obvladovanja.

PREBERITE TUDI: Zvezdnica odločno: Vzgoja otrok je najbolj zahtevno in nagrajujoče delo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj