Kaj je 5-HTP?

5-Hidroksitriptofan (5-HTP), je naravna aminokislina in prekurzor pri biosintezi nevrotransmitorjev serotonina in melatonina. Serotonin je nevrotransmitor, ki vpliva na naše počutje in vedenje in 5-HTP ima tako velik vpliv na naše počutje, spanje, anksioznost, apetit in občutek bolečine.

5-HTP se ne nahaja v hrani, zato ga moramo, če želimo na naraven način dvigniti nivo serotonina in s tem izboljšati naše počutje, uživati v obliki prehranskega dopolnila. Pridobljen je iz semen rastline Griffonia simplicifolia, torej gre za popolnoma naravno prehransko dopolnilo. V večini držav (Velika Britanija, ZDA, Kanada …) je na voljo kot prehransko dopolnilo za zdravljenje depresije, zmanjševanje apetita pri prenajedanju in debelosti in izboljšanje spanca.

Učinkovitost

Že več dvojno slepih placebo kliničnih raziskav je pokazalo izjemno učinkovitost 5-HTP za zdravljenje depresije in zmanjševanje apetita, pozitivni rezultati pa so bili tudi pri simptomih fibromialgije, Friedrichove ataksije, anksioznosti, prenajedanju in nespečnosti, pri določenih posameznikih pa tudi pri migreni. Učinkovitost 5-HTP se je pokazala praktično enaka kot pri standardnih farmacevtskih antidepresivih, le da so stranski učinki redki, veliko milejši in napram klasičnim antidepresivom skorajda ne omembe vredni.
Mnogi antidepresivi namreč delujejo tako, da med drugim dvignejo raven serotonina, zato se v ta namen uporablja tudi 5-HTP, ki ga telo porabi za proizvodnjo serotonina.

5-HTP se najpogosteje uporablja kot naravno, neškodljivo in ne odvisnost povzročajočo alternativo farmacevtskim antidepresivom, ki ima tudi neprimerljivo milejše, redkejše in hitreje minljive stranske učinke. Tako, kot se tudi standardne antidepresive uporablja tudi za ‘zdravljenje’ drugih bolezni in težav, se je tudi 5-HTP pokazal kot učinkovitega proti mnogim tegobam – med drugim proti migrenskim in drugim glavobolom, za lajšanje simptomov fibromialgije, zmanjševanje pretiranega apetita, lajšanje anksioznosti in celo lajšanje PMS in menopavznih simptomov.

Depresija

Več manjših dvojno slepih placebo kliničnih raziskav je pokazalo, da je 5-HTP učinkovita in neškodljiva alternativa klasičnim antidepresivom. V eni najbolje izvedenih raziskav na to temo, ki je trajala 6 tednov, so 63 udeležencem, razdeljenim na dve skupini, dajali ali 5-HTP trikrat po 100 mg na dan, ali pa antidepresiv Prozac trikrat na dan po 50 mg. Raziskovalci so na koncu raziskave ugotovili, da je bil 5-HTP enako učinkovit kot Prozac, a z veliko manj in manj hudimi stranskimi učinki.

Za razliko od Slovenije in bližnjih držav, kjer se uporabljajo in upoštevajo zgolj umetna farmacevtska sredstva za lajšanje simptomov raznih bolezni, pa je 5-HTP v tujini zelo dobro znan tudi zdravnikom. V tujini, še zlasti v ZDA in Kanadi, ga naprednejši zdravniki svojim pacientom priporočajo namesto klasičnih antidepresivov, saj se zavedajo njegovih prednosti in odsotnosti resnejših stranskih učinkov. Med njimi sta tudi slavna dr. Oz in dr. John Gray – kaj je slednji povedal o tem prehranskem dopolnilu, pa si lahko pogledate v spodnjem informativnem posnetku:

Migrena

Nekatere raziskave – ne pa vse – so potrdile tudi učinkovitost 5-HTP za preventivo pri migrenah, če so ga zaužili v količini 400 do 600 mg na dan. Manjše doze se niso izkazale kot učinkovite za zdravljenje in preprečevanje migrene.

V raziskavi, ki je trajala kar 6 mesecev in v kateri je sodelovalo 124 oseb, so primerjali učinkovitost 600 mg 5-HTP na dan in zdravilo proti migreni metilsergid. Najbolj opazni učinki 5-HTP so bili v zmanjšanju intenzivnosti in trajanja migren. Podobne rezultate je dala še druga primerjalna študija, kjer so prav tako primerjali eno izmed kemičnih zdravil proti migreni in 5-HTP v količini 400 mg na dan. V tretji raziskavi, kjer so uporabili zgolj 300 mg 5-HTP na dan pa je bila učinkovitost manjša kot od zdravila v primerjavi. V raziskavi, v kateri so sodelovali otroci, se 5-HTP ni izkazal kot učinkovit za zdravljenje migren.

Glede na vse raziskave je torej 5-HTP naravna alternativa farmacevtskim pripravkom za lajšanje in preprečevanje migren, seveda pod pogojem, da se ga zaužije v dovolj velikih količinah. Pri lajšanju tenzijskih glavobolov 5-HTP ni dal zadovoljivih rezultatov; sicer ni opazno zmanjšal število glavobolov, a je zmanjšal potrebo udeležencev po poseganju po sredstvih proti bolečinam.

Debelost (hujšanje)

Štiri manjše dvojno slepe placebo raziskave so preučevale, ali je lahko 5-HTP tudi sredstvo za zmanjševanje apetita in pomoč pri hujšanju. V prvi raziskavi so ugotovili, da zaužitje 8 mg 5-HTP na kilogram telesne teže zmanjša število zaužite hrane in kalorij pri udeležencih, kljub temu, da se ti niso trudili, da bi pojedli manj. Udeležencem so dali ali placebo ali 5-HTP in tisti, ki so jemali 5-HTP, so zaužili 1800 kalorij na dan, tisti, ki so jemali placebo, pa 2300. Uživanje 5-hidroksitriptofana je vodilo v zaužitje opazno manj hrane in kalorij ter povečalo občutek sitosti ob prehranjevanju. V roku 5 tednov so tako udeleženci, ki so jemali 5-HTP, brez truda shujšali v povprečju 1,5 kg.

Sledila je še ena študija, v kateri je sodelovalo 20 predebelih žensk, ki so želele shujšati. 27 udeleženk je 6 tednov prejemalo 5-HTP v izjemno visoki količini 900 mg na dan, ostale pa placebo. Najprej niso imele nobenih omejitev pri prehranjevanju, nakar so jih začeli spodbujati, naj se začnejo držati predpisanega prehranjevalnega režima, ki bi jim pomagal shujšati. Udeleženke, ki so prejemale placebo, niso v nobenem obdobju nič shujšale, tiste, ki so prejemale 5-HTP pa so v prvem obdobju izgubila 2 % svoje telesne teže in v drugem obdobju še dodatne 3 %. Potrdile so tudi, da so bile hitreje in bolj site. Zelo podobne rezultate je dala tudi druga dvojno slepa raziskava, v kateri je sodelovalo 14 debelih žensk, ki so prav tako prejemalo 900 mg 5-HTP na dan.

Učinkovitost pri zmanjševanju apetita, hitrejši sitosti in hujšanju pa je pokazala še ena dvojno slepa placebo raziskava; 20 debelih posameznikov z začetki diabetesa je prejemalo 750 mg 5-HTP dnevno in niso bili na dieti. V 2 tednih so shujšali več kot 2 kg. Uživanje 5-HTP je vodilo v kar 75 % manj zaužitih ogljikovih hidratov in veliko manj zaužitih maščob.

Fibromialgija

Antidepresivi se uporabljajo tudi za zdravljenje fibromialgije, zelo malo oz. slabo raziskane in razumljene bolezni, ki se kaže v bolečinah, občutljivih mišicah, neprestani intenzivni utrujenosti in motenem spancu. Raziskava je pokazala, da je 5-HTP tudi tu učinkovit: v dvojno slepi placebo raziskavi je 50 oseb s fibromialgijo, razdeljenih v dve skupini, trikrat dnevno en mesec prejemalo ali 100 mg 5-HTP ali pa placebo. Tisti, ki so prejemali 5-HTP, so opazili izjemno izboljšanje pri vseh simptomih: bolečine, otrdelost mišic, spanje, anksioznost in utrujenost.

Anksioznost

5-Hidroksitriptofan se je izkazal tudi pri anksioznosti. 8 tednov trajajoča, dvojno slepa placebo študija je primerjala učinkovitost 5-HTP in zdravila klomipramin (triciklični antidepresiv) na 45 osebah, ki so trpele za anksioznostjo. Rezultati so pokazali, da je 5-HTP učinkovit, a da je klomipramin še bolj učinkovit (ima pa seveda tudi resnejše stranske učinke).

Doziranje

V raziskavah so za specifične težave najboljše rezultate dale naslednje količine:

 • Depresija: 3x na dan po 100 mg. Po določenem času jemanja se lahko dnevno zaužito količino zmanjša, a ohrani enako dobre rezultate.
 • Anksioznost: 50 mg do 100 mg na dan
 • Migrena: 400 mg do 600 mg na dan
 • Fibromialgija: 3x na dan po 100 mg

Varnost in stranski učinki

Doslej je bilo opravljenih že veliko raziskav o 5-HTP in v nobeni niso ugotovili resnejših stranskih učinkov. Ugotovljeni so bili le izjemno blagi stranski učinki, ki so tudi prehodne narave. Najpogosteje se pojavljajo slabost v želodcu, redkeje s posledico bruhanja (predvidevajo, da zaradi hitrega nastanka serotonina ob zaužitju kapsule) in še redkeje prebavne motnje (diareja). Za boljšo absorpcijo in zmanjšanje slabosti ga je priporočljivo zaužiti skupaj z lahkim ogljikovo-hidratnim prigrizkom (npr. malo jabolka, banane …).

Opozorila in interakcije

Ne uživajte 5-HTP oz. se dodatno pozanimajte, če:

 • Ste noseči ali dojite.
 • Če uživate antidepresive, ki dvigujejo serotonin (selektivne zaviralce ponovnega prevzema serotonina, npr. Prozac/Salipax (fluoksetin)), MAO inhibitorje, triciklične antidepresive.
 • Če uživate ali ste zaužili sredstvo proti bolečinam tramadol (Tramal tablete).
 • Če uživate sredstvo za lajšanje simptomov Parkinsonove bolezni carbidopa oz. levodopa (Madopar tablete).
 • Če uživate oz. ste zaužili sredstva proti migreni iz skupine triptanov sumatriptan (Imigran).

Ne pretiravajte z zaužito količino – vedno začnite z manjšo in po potrebi po tednu do dveh povečajte.

Če 5-HTP jemljete dlje časa, je priporočljivo, da se poleg uživa tudi L-Tirozin, da nevrotransmitorja serotonin in dopamin, ki sta ključnega pomena za počutje, ostaneta v ravnovesju.

Za optimalni učinek je lahko potrebno počakati do 2 tedna, pri večini pa se učinek pokaže takoj.

Na kaj je še treba paziti?

Da bi bil učinek 5-HTP čim boljši, pa seveda poskrbite tudi za zdravo prehrano (čim več zelenjave in zdravih maščob, ukinite sladkor) redno gibanje (vsaj pol ure na dan) in uživanje vsaj še multi vitaminov in mineralov, vitamina C in omega-3 maščob, da imate zagotovo pokrite vsaj nujne minimalne potrebe po osnovnih hranilih.
Pomanjkanje osnovnih hranil lahko namreč daje simptome depresije, anksioznosti, težav s ščitnico in mnogih drugih, ter vodi v resnejše zdravstvene težave.

5 KOMENTARJI

 1. Super napisan članek, vse na enem mestu. Sem ga komaj čakala. Me veseli, da obstajajo alternative antidepresivom, ker vemo kakšne stranske učinke lahko imajo. Saj ne, da bi jih potrebovala, ampak nikoli ne veš. Sama sem zelo zadovoljna s 5-HTP, zelo vpliva na zmanjšanje apetita, tudi razpoloženje je boljše. Skupaj z zeleno kavo se meni super obnese pri hujšanju in krotitvi apetita. Škoda edino, da se ne sme uživati med dojenjem, ker marsikatera mama trpi za poporodno depresijo.

 2. Tudi tole ima lahko kar hude stranske učinke. Je več o temu napisano na straneh o depresiji (izkušnje uporabnikov) Sicer razumem da je tole reklama ampak fer je fer.

 3. CLCH, samo v razmislek: o 5-HTP je bilo opravjenih že nešteto neodvisnih raziskav in v nobeni ni bilo kakšnih resnejših stranskih učinikov. A hkrati se najdejo posamezniki, ki pišejo po forumih ‘svoje izkušnje’, ki so ‘katastrofalne’ in se kao vračajo na sintetične AD. Se ti kaj svita? 😉
  Seveda pa: po izbiri. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj