A s pravim znanjem jih lahko brez težav odstranimo in pri tem niti ne potrebujemo čudežnih izdelkov.

Ne glede na to, ali gre za kozarec rdečega, ki se je prevrnil na preprogo; ali za kapljico curryjeve omake na vaši najljubši bluzi – zagotovo se nam je že vsem kdaj zgodilo, da nam je zastalo srce, ko smo popackali kak tak kos.

Preberite si osnove odstranjevanja madežev, ki jih morate poznati.

1. Popivnajte madež

Prva stvar, ki jo treba vedno narediti, je, da najprej popivnajte čim več snovi, ki je povzročila madež. Uporabite vpojna sredstva, kot so gobica ali papirnate brisače.

2. Raztopite madež

Ostanke, ki jih ni mogoče absorbirati, je treba raztopiti. Različne snovi imajo različne načine raztapljanja.

Sok črnega ribeza je na primer topen v vodi; kri v hladni vodi; medtem ko barvilo kurkumin v kurkumi za raztapljanje potrebuje alkohol. Zato se je treba pozanimati, kaj bo najbolje delovalo pri določenem madežu.

3. Uporabite detergent

Mastni ali mastni madeži, kot je na primer omaka, se v vodi ne bodo raztopili, zato uporabite detergent. Detergenti delujejo tako, da spremenijo površinsko napetost vode, tako da lahko ta bolj prosto teče v razpoke tkanine. Molekule v detergentu tvorijo kemično povezavo med delci madeža in vodo. Ko se detergent izpira, voda in madež odideta z njim.

4. Uporaba kemične reakcije

Če nobeden od zgoraj navedenih načinov ne deluje, potrebujete kemično reakcijo. To so kemikalije, kot so belilo in encimi.

Belilo molekulam odvzame elektrone, ki jim dajejo barvo, zato madež postane neviden (na tkanini bele barve). Encimi delujejo tako, da razgrajujejo vezi, ki držijo skupaj aminokisline v beljakovinah. Ločene aminokisline so lažje topne v vodi, zato jih je mogoče zlahka izprati in posledično odstraniti madež.

Odstranjevalci madežev vsebujejo belilno sredstvo, zato so lahko zelo učinkoviti, če potrebujete nekaj dodatne moči.

Zadnja rešitev: čistilnica

Če madež ostaja, nikar ne poskušajte vseh možnih snovi in postopkov, ker boste madež še bolj “zacementirali”, temveč popackan kos raje odnesite v čistilnico, kjer vam ga bodo zagotovo odstranili s profesionalnimi čistili.

PREBERITE TUDI: Kako rešiti blago, ki smo ga zasmodili z likalnikom?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj