.. je, da je to eden največjih mitov o hrani. Obstajajo pa tudi druga navadna živila, na primer nekateri oreščki, ki vam lahko pomagajo hitreje zaspati. Ne samo to, lahko tudi zdravijo nespečnost in vam pomagajo mirno spati, ne da bi se sredi noči prebujali.

1. Losos

Mastne ribe, zlasti losos, so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom D. Ta edinstvena kombinacija naj bi bila zelo koristna za zdravljenje nespečnosti. Razlog je v tem, da ti dve stvari pomagata proizvajati več serotonina, ki dokazano spodbuja lažji spanec.

2. Mandlji in orehi

Mandlji so bogati s snovjo, imenovano melatonin. Prav tako so bogati z magnezijem in kalcijem, dvema mineraloma, ki pomagata sprostiti vaše mišice. Magnezij deluje tako, da zmanjša tesnobo in prepreči mišične krče.

Orehi imajo zelo podobne lastnosti, vsebujejo pa tudi triptofan, aminokislino, ki spodbuja spanje. Ugotovljeno je bilo, da ta aminokislina pomaga tistim, ki imajo težave z blago nespečnostjo. Tudi orehi so bogati z maščobnimi kislinami, ki še višje dvignejo raven serotonina, kar vam pomaga še hitreje zaspati.

3. Kivi

V študiji, ki je potekala leta 2011, je 24 udeležencev eno uro pred spanjem 4 tedne pojedlo 2 kivija. Ob koncu tega obdobja so vsi udeleženci opazili izboljšane vzorce spanja. Opazili so, da so bolje spali, hitreje zaspali in se niso zbudili sredi noči. Menijo, da je visoka raven serotonina v kiviju glavni razlog, da so lahko tako koristni, kadar gre za nespečnost.

4. Ovseni kosmiči

Kot veliko zgoraj omenjenih živil tudi ovseni kosmiči vsebujejo triptofan. Ne samo to, bogati so tudi z vitaminom B3, ki pomaga pri proizvodnji serotonina. Ta vitamin je čudovit ščit pred holesterolom in odličen antioksidant.

Ugotovljeno je bilo, da pomanjkanje vitamina B3 lahko povzroči tesnobo, utrujenost in izgubo spomina. Velikokrat so ljudje zaradi te pomanjkljivosti trpeli za depresijo. To pomeni, da uživanje ovsenih kosmičev ne bo samo povečalo serotonina in vam tako pomagalo do boljšega spanca, ampak vas bo tudi zaščitilo pred depresijo.

PREBERITE TUDI: Takole vam nereden urnik spanja uniči zdravje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj