Čeprav diete pomagajo pri hujšanju, je to tudi glavni dejavnik pri pridobivanju maščobe in pri ‘jo-jo’ efektu. Vendar za to obstajajo razlogi, ki se jih morda ne zavedate in so del vašega vsakdana. Poglejmo, zakaj pridobivate nazaj na teži, kljub temu da se trudite z dietami in telovadbo.

1. Telesna vadba poveča mišično maso in mišice so težje od maščobnega tkiva

Ja, mogoče je, da vadba povzroči povečanje telesne teže, no, vsaj začasno. To je lahko znak, da se zelo trudite, da bi videli odlične rezultate. Vadba lahko poškoduje mišično tkivo in postopek popravljanja omogoča, da mišice rastejo in postanejo močnejše. Vendar v tem času pride do vnetja in skupaj z nabiranjem tekočine lahko to začasno poveča telesno maso. Ker so mišice težje od maščobe, boste lahko na koncu težji, a vitkejši in bolj fit.

2. Jo-jo efekt

Ko se nenamerno zredite, potem ko ste namerno hujšali, je to znano kot jo-jo efekt. Če se ta vzorec nadaljuje, sčasoma tvegate, da se boste zredili. V nekaterih primerih lahko restriktivno prehranjevanje v prihodnosti povzroči povečanje telesne teže zaradi fizioloških odzivov telesa na spremembe polnosti in lakote.

3. Ne jeste dovolj vlaknin in beljakovin

Če zanemarjate vlaknine in beljakovine, je to lahko razlog, da se vam maščobe vračajo. Vlaknine pomagajo nadzirati vaš apetit in vam dajejo občutek, da ste dlje siti. Povečajte vnos stročnic, fižola in zelenjave, da dobite dobro količino vlaknin. Če uživate 14 gramov vlaknin vsak dan, lahko vnos kalorij zmanjšate za kar 10%. Poleg tega se lahko zaradi pomanjkanja beljakovin tudi zredite. Zaradi beljakovin tudi dlje ostajate siti, tudi če ne uživate preveč hrane. Prav tako lahko ohranijo vašo mišično maso in okrepijo vaš metabolizem, kar je pomembno za ohranjanje zdrave teže.

4. Preveč sladkorja zaužijete s pijačo

Pitje brezalkoholnih pijač, sokov in drugih vrst pijač je lahko razlog, da se zredite. Naši možgani ne izračunajo kalorij iz pijač, kot jih izračunajo iz hrane. To pomeni, da boste hrano kasneje še vedno jedli in prispevali k pridobivanju kilogramov.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali ‘intermittent fasting’

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj