… in vohanje čistila in na koncu še (pogosto neuspešen) trud, da bi uspeli okna počistiti tako, da za sabo ne bi puščali sledi črt čistila in krpe ali krpe. A temu problemu se lahko izognete z upoštevanjem štirih preprostih pravil.

1. Redčite koncentrat z destilirano vodo

Če za čiščenje oken uporabljate koncentrat, ki ga je potrebno še razredčiti z vodo, ga skoraj zagotovo razredčite z navadno vodo iz pipe, mar ne? Načeloma to sicer ni pomembno, a na steklu, kjer se vidi res vse, vsekakor je, še zlasti, če imate trdo vodo. Zato čistilo za čiščenje oken razredčite z destilirano vodo, ki ne vsebuje mineralov in zato za sabo ne bo puščala madežev.

2. Uporabite kis

Alkoholni kis je, kot smo že pisali, eno najboljših čistil v gospodinjstvu in odlično se obnese tudi za čiščenje stekla. Razredčite ga v razmerju 1:1, pri čemer seveda uporabite destilirano vodo zaradi ravno prej omenjenega problema. Nato raztopino pretočite v embalažo na sprej in uporabljajte za čiščenje oken, ogledal in ostalih steklenih površin.
In nikar ne skrbite zaradi vonja po kisu – kar hitro se razdiši. Če pa vas vseeno moti, prihranite to čistilo za zunanje strani oken.

3. Stran s papirnatimi brisačami

Večina steklo dejansko čisti s papirnatimi brisačami, a ravno te za sabo puščajo sledi. Zato raje izberite krpo iz mikrovlaken, ki jih prodajajo povsod, ali preverjeno staro izbiro: časopisni papir. Priporočamo, da uporabite rokavice, da se vam črnilo tiska ne bo oprijelo prstov.

4. Poliranje

Četudi ste vse naredili kot je treba, so morda vseeno ostali kakšni sledovi. V tem primeru je rešitev poliranje. Za to sta najboljša izbira krpica iz velurja ali mikrovlaken, ki naj bo suha. Z njo le spolirajte steklene površine, ki ste jih predhodno očistili, in vsi sledovi bodo izginili.

Nasvet

Redno čiščenje preprečuje, da bi se na steklu, še zlasti oknih, nabralo preveč umazanije, in čiščenje je tako lažje in manj zoprno opravilo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj