… in mu pomagajo, da hitreje zaspi. Majhni otroci se zdijo nepredvidljivi, a zavedanje nam bo pomagalo pri morebitnih presenečenjih!

Zbrali smo več metod, ki so se izkazale za učinkovite pri izboljšanju spanja dojenčkov. Vsi otroci so različni, a verjamemo, da boste našli način, ki bo ustrezal vašemu malčku, da se bo končno lahko naspal in tudi vi.

1. Povijanje za sprostitev in zmanjšanje tveganja spontanega prebujanja

Praksa povijanja je bila preizkušena in testirana že leta in glede na raziskave dejansko izboljša spanec dojenčkov. Otroka zavijte v tanko krpo. Nato lahko objamete ali nežno potrepljate njegove roke in noge z rokami, da sprostite refleksno krčenje in sprostite svojega otroka.

2. Beli šum v ozadju

Nekateri otroci bolje zaspijo ob zvoku sesalnika kot ob mamini uspavanki! Monotoni zvok v ozadju dojenčke spominja na zvoke maternice in nanje deluje pomirjujoče. Le redki se odločijo za celonočno sesanje, a na srečo lahko uporabite naprave, ki reproducirajo beli šum. Izniči hrup iz okolice in otroku pomaga, da lažje zaspi in ga ne prestrašijo nenadni zvoki.

3. Taktični dotiki, ki ustvarijo občutek varnosti in sprostijo dojenčka

Dotik staršev je izjemno pomemben za razvoj otroka. In hkrati lahko sprosti in otroka potopi v sanje. Trepljaji po hrbtu, nežni ritmični trepljaji po telesu nekaj minut — in voila, oči se že držijo skupaj. Poskusite tudi s prstom pobožati otrokov nos od spodaj navzgor. Velika verjetnost je, da bo dojenček zelo hitro zaspal pred vašimi očmi!

4. Zibanje in gladki gibi za olajšanje prehoda iz budnosti v spanje

Vestibularna stimulacija resnično pomaga možganom zaspati! In ne samo za dojenčke, ampak tudi za odrasle. Verjetno poznate dojenčke, ki v avtu odlično zaspijo, v posteljici pa tega nočejo. Uporabite nežno zibanje zibelke in vozička ali pa se z dojenčkom malo sprehodite po sobi, da mu pomagate zaspati.

PREBERITE TUDI: 8 naravnih sredstev proti temenicam

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj