Kaj je lahko povzročilo temenico vašega popolnega malčka? Ali ste morda vi naredili kaj narobe, kar je povzročilo to grdo zaplato, se sprašujete.

Temenice so zelo pogoste in čeprav niso ravno privlačne, niso nevarne in ne bodo povzročile kakih težav vašemu sončku. Če bi bil vaš dojenček starejši, bi se to preprosto imenovalo prhljaj. Temenice niso nalezljive in niso posledica slabe higiene, zato ne skrbite in preberite, kako na naraven način odpraviti to pogosto težavo!

Kaj so temenice?

Temenice so skupni izraz za otroški seboroični dermatitis, nenalezljivo stanje kože, ki je zelo pogosto pri dojenčkih in se običajno začne v prvih tednih življenja ter po nekaj tednih ali mesecih postopoma izgine. Najpogosteje se na dojenčkovem lasišču pojavijo krušne ali mastne lise, od tod tudi ime.

Seboroični dermatitis se lahko pojavi tudi okoli otrokovih ušes ali obrvi, na vekah, v pazduhah in drugih pregibih, kot so dimlje. Kožne lise so lahko suhe in luskaste, podobne prhljaju – ali pa mastne, goste in rumenkaste do rjave. Ime seboroični dermatitis izhaja iz dejstva, da se bolezen pojavi tam, kjer je na telesu največ žlez lojnic, ki proizvajajo kožno maščobo.

Pogosti znaki temenice so:

  • lise luščenja ali debele skorje na lasišču
  • mastna ali suha koža, prekrita z luskastimi belimi ali rumenkastimi/rjavkastimi luskami
  • kožni luski (podobni prhljaju)
  • včasih je prisotna rahla rdečica

Kaj povzroča temenice?

Mnogi pravijo, da dokončni vzrok za temenice še ni znan. Možni dejavnik za nastanek so lahko hormoni, ki se pred rojstvom prenesejo z matere na otroka. Ti preneseni hormoni lahko povzročijo prekomerno proizvodnjo olja (sebuma) v maščobnih žlezah in lasnih mešičkih.

Kožne spremembe, ki se pojavijo pri temenicah, naj bi bile posledica vnetnega odziva na pogost kožni organizem, kvasovko Malassezia. Ta kvasovka raste v sebumu skupaj z bakterijami. Malassezia je ista kvasovka, ki je povezana s prhljajem pri odraslih, kožnim obolenjem, ki prizadene 50 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Pri nekaterih dojenčkih je lahko temenica glivična okužba, ki je verjetno povezana z antibiotiki, ki jih je mati dobila tik pred dojenčkovim rojstvom. Okužba je lahko povezana tudi z antibiotiki, ki jih dojenčki v bolnišnicah pogosto prejemajo v prvem tednu življenja.

Antibiotiki uničujejo tako škodljive kot koristne bakterije, zato lahko tako odrasli kot dojenčki razvijejo odpornost na antibiotike. Dojenček potrebuje te koristne bakterije, da prepreči prekomerno rast kvasovk, ki povzročajo glivične okužbe.

Pri dojenčkih se glivice navzven najpogosteje pokažejo na lasišču (zibelka), v predelu plenic (glivični plenični izpuščaj ali srbečica), v ušesu (glivična okužba ušesa ali okužba ušesa, ki se ne odziva na antibiotike) ali v ustih (ustni mleček).

Zibna kapica se lahko pojavi tudi kot reakcija na nekatere otroške šampone ali losjone, zlasti tiste, ki vsebujejo alkohol in druge ostre sestavine, ki niso namenjene občutljivi otroški koži. Včasih se lahko pojavi tudi alergija na mlečno formulo ali trdno hrano.

8 naravnih sredstev proti temenicam

Večinoma za temenice ni potreben zdravniško posredovanje in v nekaj mesecih same izzvenijo. Zato vam pravzaprav ni treba storiti ničesar.

Če pa želite pospešiti izginotje, vedno izberite varno in naravno sredstvo! To pomeni, da ne uporabljajte kortikosterosidnih ali protiglivičnih krem, ki so lahko strupene za občutljivo otroško kožo in organizem.

1. Uporabite vlažilnik zraka

Dojenčki s temenicami imajo pogosto suho in občutljivo kožo in z uporabo vlažilnika zraka v otrokovi spalnici lahko zagotovite več vlage v zraku, kar bo pomagalo zmanjšati izsušenost kože. Še zlasti če uporabljate klimatsko napravo ali ogrevanje, bi vašemu domu in otrokovi koži zelo verjetno koristilo nekaj dodatne vlage v zraku, kajti klima naprave in ogrevanje zelo izsušujejo.

2. Vsakodnevna masaža in ščetkanje

Starši pogosto želijo narediti nekaj, da bi zmanjšali luske temenic. Za optimalne rezultate otrokovo lasišče najprej masirate, da sprostite luske in nato vsak dan rahlo krtačite z mehko krtačo, da luske počasi odpadejo. Ko masirate ali krtačite otrokovo lasišče, da odstranite luske, to počnite zelo nežno, da ne boste še bolj razdražili problematičnih predelov.

3.  Zdravljenje z oljem

Izberite čisto olje, na primer olivno, kokosovo ali mandljevo olje. Majhno količino olja dajte v dlan in ga nato nežno vtrite v otrokovo lasišče, pri čemer pazite, da mu ne bo kapnilo v oči. Olje pustite delovati 15 minut, nato z glavnikom nežno izčešite morebitne luske.

Ko odstranite vse luske, lasišče temeljito sperite z naravnim in blagim otroškim šamponom. Idealno je, da za seboj ne pustite olja, ki bi lahko mašilo pore.

4. Pametno izberite otroški šampon

Številni starši so opazili, da so se temenice močno izboljšale in hitro izginile, ko so prešli na bolj naraven in nežen šampon. Številni šamponi, ki so priporočeni za dojenčke, so pravzaprav nevarni za dojenčke (ali celo odrasle!), saj so polni umetnih in strupenih sestavin. Vsak izdelek, ki se dotika otrokovega lasišča ali katerega koli drugega dela kože, mora biti čim bolj čist, naraven in neškodljiv.

Podatkovna zbirka Skin Deep Cosmetics Database organizacije Environmental Working Group je dober vir, ki ga lahko uporabite za svojega otroka in zase. V njej lahko poiščete več kot 64.000 izdelkov, da ocenite, kaj že imate, in si pomagate pri izbiri. Nižja, kot je ocena, boljši in nežnejši bo šampon za lasišče vašega otroka. Enako velja za losjon, balzame za plenice in vse ostale izdelke. Nerazvito in občutljivo kožo dojenčkov je treba negovati z uporabo najboljših naravnih izdelkov.

5. Uprite se pogostemu umivanju

Mnogi zdravniki pri temenicah svetujejo vsakodnevno šamponiranje in marsikateri starši bodo v slepem zaupanju sledili takšnim nasvetom. Vendar se temu raje uprite, saj lahko pretirano umivanje pogosto povzroči, da koža dodatno poveča proizvodnjo olja, zaradi česar se bodo temenice le še poslabšale. Otroci s kožnimi boleznimi in občutljivo kožo je najbolje, da se kopajo na dva do tri dni.

6. Vlaženje po šamponiranju

Po šamponiranju na otrokovo lasišče nanesite nežno (čim manj sestavin, tem bolje) naravno vlažilno kremo. Ker bo lasišče še vedno vlažno in toplo po umivanju, bo krema pomagala zadržati vlago v koži. To lahko prepreči, da bi lasišče postalo suho in luskasto, ali zmanjša že prisotno suhost in luskavost. Uporabite losjon ali balzam, namenjen dojenčkom z občutljivo kožo.

7. Preverite prehrano

Najpopolnejša prehrana za dojenčka je materino mleko, zato pediatri priporočajo, da pri otrocih s temenicami upoštevate njegovo prehrano. Če otrok ni dojen in uživa umetne formule, so te lahko vzrok za temenice.

8. Poskusite s sodo bikarbono

Uporabnost sode bikarbone je zares neskončna. Pri temenicah lahko preprosto zmešate enak del sode bikarbone in vode, da dobite pasto. Pasto nanesite na lasišče in jo pustite delovati eno minuto. Idealno je, da pasto nanesete tik pred kopanjem otroka – tako jo boste med kopanjem zlahka splaknili. Uporaba sode bikarbone je priporočljiva za zvečer, ko preskočite šamponiranje. Soda bikarbona bo odlično očistila lasišče, poleg tega pa se bo znebila suhosti in lusk.

Če je otroška kapica huda, se ne odziva na domače zdravljenje ali se razširi na otrokov obraz ali telo, obiščite pediatra. Zdravniško pomoč poiščite tudi, če so temenice zelo rdeče, otekle, se iz njih cedi ali krvavijo.

Morda vas bo zamikalo, da bi za otrokovo zibelko uporabili šampon proti prhljaju, ali pa vam ga bo priporočil zdravnik. A šamponi proti prhljaju običajno vsebujejo agresivne sestavine, ki jih ni priporočljivo uporabljati pri otrocih, mlajših od dveh let.

Pomembno je tudi, da se prepričate, da stanje kože vašega otroka ni ekcem ali alergijska reakcija na prehrano ali izdelke za nego kože. Malo verjetno je, da bi se temenice nadaljevale tudi po otrokovem 1 letu starosti – če pa se pojavi, se posvetujte s pediatrom.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj