Stereotipna vloga moških kot neustrašnih zaščitnikov in pogumnežev je trdno zasidrana, čeprav dogodki zadnjih dveh let kažejo, da so v resnici ženske tiste tapogumne, moški spol pa je (več ali manj) zatajil na celi črti.

Podobno je tudi s strahovi v intimnih odnosih – pogosto jih povsem pretresejo. Strahovi, zaradi katerih ponoči ne morejo spati. Strahovi, ki jih lahko ohromijo, ko se soočajo s težkimi odločitvami.

Česa se moški najbolj bojijo v odnosih?

Trije glavni strahovi moških so: zavrnitev, nepomembnost in razočaranje. Skupaj tvorijo strah pred neuspehom – pred tem, da ne bi bil … moški.

Razlage teh strahov, ki sledijo, niso predstavljene kot prošnja za sočutje. So poskus, da bi ženskam, ki si želijo kakovostne in trajne odnose z moškimi, pomagale bolje razumeti, kaj je tisto, zaradi česar moški “stisnejo rep med noge”.

1. Strah pred zavrnitvijo

Strah pred zavrnitvijo seveda ni značilen samo za moške, vendar so moški pogosteje pobudniki, ko gre za zmenke, predloge za poroko in spolnost, zato se pogosteje soočajo z zavrnitvijo.

Morda bi pričakovali, da bodo po toliko izkušnjah dobili debelo kožo, ko gre za zavrnitev, saj večino časa prosijo oni, vendar je ravno obratno. Ne glede na to, koliko poguma so zbrali; kako trdno so se prepričali, da jim je vseeno za izid, in koliko zdravega samospoštovanja imajo, jih zavrnitev globoko zaboli.

Že prijazen ‘ne’ boli, a groba, ponižujoča zavrnitev zabode nož v moško psiho.

“Nikoli ne bi hodila s tipom, kot si ti.”
“Daj no, se šališ?”
“Pridi nazaj, ko boš odrasel.”

Brez besed, samo posmeh.

Celo “Rada te imam kot prijatelja,” je boljši od besed kot so zgornje, zaradi katerih podvomijo o svoji primernosti, privlačnosti ali, kar je najhuje, o svoji moškosti.

Strah pred zavrnitvijo je verjetno razlog, zakaj se mnogi moški zadovoljijo z nepopolnimi razmerji in se ne uveljavijo v celoti. Bojijo se, da ne bodo našli nikogar drugega ali da če bodo partnerko razjezili, tvegajo, da jih bo zavrgla. Mnogi moški ostanejo z občutkom: “Sem srečen bedak, ki si v resnici ne zasluži biti s to boginjo, tolerira me le zaradi njene naklonjenosti, vsak trenutek pa se lahko pokvarim in končam sam na hladnem.”

Ta dinamika nevrednosti ustvarja šibke, ne močne moške.

Kako lahko ženske predelajo moški strah pred zavrnitvijo?

To ne pomeni, da morate sprejeti karkoli ali kogarkoli, ki si ga ne želite. Pomeni pa, da morate biti vljudne in prijazne, ko zavrnete pristno ponudbo za druženje in naklonjenost.

Pri sočutnem ravnanju z zavrnitvijo gre za več kot le za ublažitev udarca zainteresiranemu, a nezanimivemu snubcu. Gre tudi za izboljšanje načina, kako moški ravnajo z ženskami. Brezčutna zavrnitev, zaradi katere se moški počuti manjvrednega, lahko njegovo spoštovanje do žensk izkrivi v grenkobo in sovraštvo.

2. Strah pred nepomembnostjo

Moški uspevajo na področju pomembnosti, bodisi z opravljanjem pomembnega dela, s preživljanjem družine ali preprosto z občutkom, da so v odnosu zaželeni in potrebni. Če se počutijo nepomembne, če se jih obravnava kot kos pohištva, hišnega pomočnika ali hodečo plačo, se v njih ustvari bolečina, rana, ki se z vsako malenkostjo še poveča.

Nezaceljene rane povzročajo nesrečne partnerje – nesrečni partnerji pa končujejo odnose.

Ko smo že pri tem, razbijmo mit, da so ženske tiste, ki dajejo, moški pa tisti, ki jemljejo. Dajejo ženske in moški in prav tako kot ženske tudi moški potrebujejo priznanje, da so pomembni. Če se bodo v razmerju počutili nepomembne, bodo pomembnost iskali drugje: npr. delali pozno v noč; več časa preživeli s prijatelji; ali pa si končno poiskali partnerko, ob kateri se bodo počutili pomembne in cenjene.

Zato ko vaš moški naredi za vas nekaj posebnega (vas obdari, nekam povabi ipd.), pokažite hvaležnost.

3. Strah pred razočaranjem.

Resnica je, da je moške strah, da bi ženske razočarali. Da bodo naredili napako ali neumnost, ki nas bo razjezila; da bodo pozabili narediti nekaj, za kar smo jih prosile; da vam v spalnici ne bodo nudili zadostnega užitka … da ne bodo dovolj.

Strah jih je razočarati svoje ženske, ker razočaranje odpira pot do nepomembnosti in nazadnje do zavrnitve. Moški imajo morda v svetu neravnovesje privilegijev in moči, vendar ženske pogosto držijo karte v rokah doma – tako z dajanjem kot tudi z odrekanjem spolnosti in potrditve.

“Si slab primer moža/fanta.”
“Nikoli te ni zraven, ko te potrebujem.”
“Nikoli ne razumeš mojih potreb.”
“Raje bom sama, kot da me ves čas puščaš na cedilu.”

Če vas moški resnično ves čas pušča na cedilu, se ga vsekakor znebite. Vendar pa se vseeno vprašajte, koliko so vaša pričakovanja realna? Ali je on nesposoben in butast, ali pa je le zmotljiv in človeški? Če na poti domov pozabi po mleko, je “najslabši mož na svetu” ali le moški, ki se je pozabil ustaviti v trgovini? In ali je to enkrat, ali se neprestano ponavlja in se ne morete zanesti nanj?

In vprašajte se, ali obstajajo dvojna merila, ko gre za vaše vedenje. Ali so vam pričakovanja in potrebe vašega moškega pomembne ali pa jih – in s tem tudi njega – obravnavate kot nepomembne in ga silite, da skače skozi ognjene obroče, da bi se izognil spolni zavrnitvi?

Ključno pri tem je, da svojega nezadovoljstva, ko vas moški razočara, ne potlačite v sebi. Pomembno je, da poveste svoje mnenje. Ključno pa je, da jasno poveste, da ste razočarani nad njegovimi dejanji ali opustitvami in ne nad njim kot partnerjem.

Poskusite s stavkom: “To, kar si storil, je obupno,” namesto s stavkom: “Ti si obupen.” V kolikor vaš moški ni povsem neveden in nima nikakršnega samozavedanja, že ve za načine, kako vas je pustil na cedilu, in si želi, da bi se lahko opravičil in popravil.

Upamo, da vam bodo te besede pomagale obnoviti ljubezen, zaupanje in intimnost v vaših odnosih.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj