Carski rez je lahko rešitev za mamo in otroka, vendar zahteva razumno uporabo. Obstaja veliko zdravstvenih razlogov, da za rojstvo otroka ni treba opraviti carskega reza, vključno z bolečino v medenici, večjo možnostjo histerektomije in daljšim časom okrevanja (če naštejemo samo nekatere). Vendar pa vse več žensk opravi operacijo iz razlogov, ki morda dejansko niso resnični.

Številne bodoče mamice bodo morda mislile, da je carski rez boljša ali varnejša možnost zanje zaradi tega, kar mislijo, da vedo, toda želimo razbiti te mite in spodbuditi ženske, naj si po najboljših močeh prizadevajo za vaginalen porod.

Mit: Carski rez je lažji kot vaginalni porod.
Resnica: pravzaprav gre za veliko operacijo trebuha, ki zahteva daljši čas okrevanja. Vsakič, ko ima bolnica operacijo, ne glede na to, kako rutinsko, obstajajo tveganja.

Mit: Carski rez bo zmanjšal tveganje za prolaps.
Resnica: vaginalni prolaps je stanje, ko stene vagine postanejo ohlapne. Okoliška maternica, danka, mehur, sečnica in tanko črevo začnejo izpadati iz običajnega položaja, ker jih vaginalna stena ne more več podpirati. Vendar pa je to stanje tveganje ne glede na vaginalni ali carski rez.

Mit: Mati ne more imeti vaginalnega poroda, če je v preteklosti imela carski rez
Resnica: To je najpogostejša neresnica. Vaginalni porod ni primeren za vsakogar, vendar je večina žensk razumnih kandidatk. Ženske bi se morale pogovoriti s svojim zdravnikom, da ugotovijo, ali izpolnjujejo določena merila za vaginalni porod po predhodnem carskem rezu.

PREBERITE TUDI: Priljubljena igralka: Porod je tako neverjeten, da sem želela postati dula!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj