V ponedeljek ste se, še niti ne povsem trezni, odvlekli v službo in sledil je naporen teden, saj ste morali dokončati zahteven projekt. Zvečer treningi in v sredo prijateljičin rojstni dan in v petek družinsko praznovanje. Povsem ste že izčrpani in potrebujete odklop.

Kateri načini so najboljši za sproščanje introvertov? Znanstveniki trdijo, da raziskave kažejo na naslednje 3 načine.

1. Izločite (ali vsaj zelo zmanjšajte) kofein

Ko pomislite, kaj vse morate postoriti danes in kaj vse vas še čaka v tem tednu, vas prime, da bi odhiteli po še eno (veliko) skodelico kave. A nikar. Raziskava, ki je bila objavljena v American Association for the Advancement of Science, je pokazala, da so se introverti, ki so popili skodelico kave (ali več) na dan, odrezali slabše pri govornih nalogah kot tisti, ki je sploh niso pili.

Razlog za to najverjetneje tiči v tem, da jih je kofein naredil anksiozne. Zato priporočajo, da se introverti držijo bolj blagih napitkov kot sta npr. beli in zeleni čaj; ingverjeva limonada ipd.

PREBERITE TUDI: 10 največjih zmot o introvertiranih ljudeh

2. Vzemite si čas zase in ne počnite NIČ

Branje? Super. Pletenje, kvačkanje? Super za ‘odklop’. A vseeno nikar ne podcenjujte učinka delanja … ničesar. Ja, prav ste prebrali. Ko se le uležete v naravo ali posteljo in odsanjate. Tudi to je vrsta meditacije, ki deluje izjemno sproščujoče in pomaga pri ‘destresiranju’, še zlati, če ste introvert.

Tudi mini razvajanja, ki vam niso odveč, imajo podoben učinek: npr. na sveže si nalakirajte nohte; privoščite dišečo kopel z eteričnimi olji; naredite piling in masko obraza. Skratka, vzemite si čas zase, se razvajajte in pocrkljajte.

3. Družite se z (izbranimi) prijatelji

Je, introverti potrebujejo veliko časa zase, da se sprostijo, umirijo, destresirajo in napolnijo baterije. V zvezi s tem vlada zmotno prepričanje, da ne marajo druženja in hočejo biti ves čas sami. To ne drži – introverti so le veliko bolj selektivni pri svoji družbi. Družijo se le z ljudmi, ki jim RES ustrezajo in omejen čas.

Tudi raziskava, ki so jo opravili na univerzah Castilla-La Mancha in Malaga v Španiji sta potrdili, da so najbolj srečni introverti tisti, ki svoj čas preživljajo s prijatelji oz. ljudmi, s katerimi so na isti ‘valovni dolžini’. Tudi to je za njih način, kako napolniti baterije in si povrniti energijo, pa četudi gre za na prvi pogled izčrpljujočo zabavo. Če so z ljudmi, ki jih razumejo in jih sprejemajo namesto obsojajo, je to za njih neverjetno izpolnjujoče in osrečujoče.

PREBERITE TUDI: Introvertirani ljudje imajo raje produktivne pogovore

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj