Odrasla doba je vsekakor zahtevno obdobje, polno odgovornosti. A ne dovolite si, da bi se izgubile v vlogi gospodinje, žene, mame ali karieristke. Mislite tudi nase in ne pozabite, kdo ste.

PREBERITE TUDI: Zakaj so današnje 30- in 40-letnice videti toliko mlajše kot nekoč


1. Preležite cel dan

V svetu odraslih sta popoldanski počitek ali spanje hitro smatrana kot znak lenobe. Pa kaj zato! Zaslužite si počitek in nič hudega ni, če kdaj prespite, preležite in počivate cel dan! To pač spada pod področje skrbi zase. Izklopite telefon in se za en dan skrijte pred svetom.

2. Jejte, kar vam paše

Če spadate med ljudi, ki imajo zdrav življenjski slog, pazite na redno in raznoliko prehrano, potem si brez skrbi privoščite kakšen prekršek. Na vsake toliko časa si dovolite majhno, sladko razvado.

3. Menjava službe

Verjetno ste pri teh letih že pošteno zakorakali v jedro svoje kariere, a to ne pomeni, da morate tu obstati. Zamenjajte službo, če vam je dolgčas, če si želite nov izziv, če želite več ali manj odgovornosti.

4. Ostanite samski

Najpomembnejša stvar, ki jo kot odrasli lahko storite, je to, da si vzamete čas zase. Tako se zares spoznate in se naučite, kdo ste. Ne silite v razmerje le zato, ker vam družba očita samskost. Najpomembneje je, da imate vrhunsko razmerje s samim seboj.

PREBERITE TUDI: To moraš v svojem življenju še storiti!

5. Filmski večer s prijateljicami

Ljudem, ki so v teh letih, običajno največ pomenita kariera in družina. Pomembno bi moralo biti tudi, da ne pozabimo na prijateljice, zato si omislite svoj večer.

6. Jejte sladkarije

V trgovini si kupite vse tiste stvari, ki ste jih oboževali kot otrok. Tako boste našli otroka v sebi in se spomnili nase ter obudili nostalgijo.

7. Na koncertih in zabavah se zabavajte, kolikor se da

Ni potrebno, da ste pri miru kot kip. Dajte si duška, plešite, pojte, zabavajte se.

8. Cenite majhne dosežke

Čestitajte si za vsak, še tako majhen dosežek.

9. Izločite, česar ne marate

Kot odrasla oseba se iz vljudnosti mnogokrat prilagajate, saj to družba od vas tudi pričakuje. Pomembno je, da poslušate sebe. Ni vam potrebno na vsa srečanja, do katerih vam pravzaprav ni.

10. Vzemite si dan prosto kar tako, brez razloga

Ni potrebno jemati prostih dni le, ko greste na morje, ali ko imate druge obveznosti Vzemite si prosti dan kar tako, brez razloga in si vzemite dan zase.

11. Končajte slaba prijateljska razmerja

Kot odrasla oseba včasih vlečete stara prijateljska razmerja le za to, ker so te osebe v vašem življenju že tako dolgo in ker se to pač spodobi. Dejstvo pa je, da se vsi posamezniki kot osebe spreminjamo. Ni potrebno, da imamo v svojem življenju ljudi, ki nam ne ustrezajo več (in tudi mi njim ne). Premislite o odnosih z drugimi in vlagajte v razmerja, v katera se splača vlagati, ostala pa preprosto spustite.

12. Preselite se

Nikoli niste prestari, da bi zaživeli na novo. Če potrebujete nov začetek, se preselite v nov dom, izberite takega, ki vas navdušuje.

13. Spontano potovanje

Le enkrat se živi. Potujte v neznane kraje ali raziščite slovenske kraje, v katerih še niste bili.

PREBERITE TUDI: Zato ženske izgubijo same sebe, ko postanejo mamice

14. Praznike preživite, kjer želite

Če vam ne ustreza praznično vzdušje in vam ni do tega, da bi jih preživeli z določenimi ljudmi, jih preživite drugje. Imate pravico do tega, da živite, kot vam paše.

15. Dovolite si pomoč

Ko zbolite, nehajte igrati vlogo vsemogočne ženske. Ni treba, da vse postorite sami. Prosite nekoga za pomoč.

16. Zjokajte se staršem

Nič hudega, če ste odrasla ženska; včasih je življenje pač tako kruto, da bi se najraje zjokali kot otrok. In s tem ni nič narobe.

17. Dajte si čas, da prebolite razhod

Če ste šli skozi težak razhod ali ločitev, si dajte čas, da prebolite. Dovolite si doživeti bolečino. Sčasoma pa se jo naučite tudi spustiti.

18. Plešite, kot da vas nihče ne gleda

Glasba zdravi. Glasba je zdravilo za um in telo, zato ne oklevajte. Ko ste sami doma, si dajte glasbo, ki vam je všeč, močno naglas in pojte in plešite, kot da vas nihče ne gleda. Dajte si duška, in s tem sprostite telo in duha.

19. Uživajte v ‘cmeravih’ in trapastih filmih

Naj vas ne bo sram, če se hitro zjočete. Tako boste tudi sprostile nakopičena čustva.

20. Smejte se

Se spomnite, kdaj ste se nazadnje tako smejale, da vas je bolela sleherna trebušna mišica? To vam je dovoljeno še danes. Dobite se s prijateljicami in obujajte zabavne spomine.

21. Ustvarjajte

Veliko odraslih ljudi uživa v ustvarjanju, saj le-to ni rezervirano le za otroke. Najdite barvice in papir in rišite. Kupite platno in čopič in ustvarjajte. Morda zopet najdete svoj talent ali le čas za sprostitev.

22. Dovolite si napake

Ne boste verjele: ni vam potrebno biti popolne – napake so vam dovoljene. Le iz njih se namreč učite, zato si jih ne očitajte.

23. Začnite nekaj novega

Pa kaj, če niste več super mlade, še vedno je čas, da se naučite česa novega. Vpišite se na tečaj plesa, tujih jezikov ali kuhanja; kar vam srce pač poželi

24. Razvajajte se

Podarite si masažo, nego obraza ali pojdite sami v kino. Dajte si ljubezen in pozornost in lepše vam bo.

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki jih lahko podarite SEBI in ne stanejo nič

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj