Prazniki so skupaj z visokimi pričakovanji že davno izgubili svoj namen: namesto pripravljanja nanje z ljubeznijo in mirom, se nas ob misli na to loteva stres, darila, narejena z ljubeznijo so nadomestila draga darila,kakovosten družinski prosti čas je nadomestilo bahanje na socialnih omrežjih in mize se šibijo pod pretiranim številom nezdravih jedi, namesto da bi bil poudarek na druženju ob prijetni, doma in z ljubeznijo pripravljeni hrani.

PREBERITE TUDI: Decembrski seznam stvari, ki jih morate narediti

Bistvo praznikov so sreča, veselje in mir, zato se znebite stresa in ne dovolite, da vas le-ta tako utrudi, da boste komaj čakali, da bodo prazniki mimo. Kako ostati priseben? Upoštevajte te trike.

1. Načrtujte prehranjevanje

Skrajni čas je, da pričnete načrtovati božično ali silvestrsko večerjo. Če pričakujete veliko obiskov, kupite vse potrebno, vsaj tisto, kar se ne pokvari, že ta teden, da si prihranite letanje po trgovinah tik pred zdajci in v največji gneči. Seznam opravil naj bo vaš najboljši prijatelj.

2. Načrtujte darila

Nikar se ne zapodite v trgovine brez dobrega načrta. Ideje za darila posameznim osebam načrtujte vnaprej, saj vas bo brezglavo norenje po trgovinah več kot izčrpalo. Spremenite vzorec, da mora biti darilo obilno in drago. Letos naj bo darilo iz srca in če imate možnost, ga izdelajte sami.

3. Načrtujte dogodke

Koledar v roke in beležite dogodke. Zabeležite dneve, ko imate napovedane obiske ali morebitne druge dogodke, sicer vam bodo informacije v tako norem času kaj hitro spolzele iz misli. In nujno; ne pozabite si načrtovati časa samo zase in za sprostitev.

4. Naročujte preko interneta

Če se vam vseeno zgodi, da ste z vsem že nekoliko pozni, pa poskusite veliko stvari naročiti preko spleta. Tako boste prihranili veliko časa, energije in živcev.

5. Pravila so zato, da se kršijo

Ni potrebno, da je vse tako, kot to od vas pričakujejo drugi. Tradicija je lepa stvar. Lepo je, če jo upoštevamo in s tem tudi vse navade in običaje. Nič pa ne bo narobe, če boste kaj storili in uredili po svoje. Ni potrebno vabiti ljudi na obisk, za spremembo počakajte, naj drugi povabijo vas. Ni nujno, da se miza šibi pod mnogo dobrotami. Lahko pripravite enostaven obrok, pri pripravi katerega naj sodelujejo vsi družinski člani. Tako bosta kuha in peka bolj zabavni in manj stresni. Še več – če vam ni do božične večerje, družinsko storite nekaj norega – preskočite to in pojdite drsat, smučat ali na nočni pohod.

6. Vzemite si čas zase

Načrtujte vse vnaprej, tako boste imeli občutek, da imate stvari bolj pod nadzorom in bolj boste pomirjeni. V svoj tedenski in dnevni načrt pa vključite tudi čas zase.

PREBERITE TUDI: 7 načinov, kako v norem prazničnem tempu nahraniti svojo dušo

7. Načrtujte lepotne rituale

V lepotnih salonih bo zdaj nepopisna gneča, zato si pravi čas rezervirajte svojo manikiro, nego ali frizerja.

8. Družite se z ljudmi, ki jih imate radi

Nič ni hudega, če vam ni do prednovoletnih poslovnih srečanj ali do srečanj, kjer vas daljni sorodniki sprašujejo nemogoče stvari. Delajte to, kar vas veseli in obkrožite se z ljudmi, ki vas osrečujejo. Preživljanje časa na dogodkih, ki vas dolgočasijo in druženje z ljudmi, ki vas ne zanimajo, vam bo le pobralo energijo in ničesar pozitivnega dalo.

9. Ustavite se in dihajte

Od opravka do opravka, preko obveznosti in nalog hitite in norite in pozabljate živeti. Večkrat dnevno se ustavite za minuto, mislite nase, globoko dihajte in se opomnite, da prazniki in predpraznično vzdušje niso namenjeni stresu.

10. Začutite praznično vzdušje in se ne pozabiti zabavati

Če si boste zadali preveč, bodo prazniki šli mimo vas, bi pa boste izčrpani in utrujeni. Ustavite se in se nadejajte lepega vzdušja. Načrtujte tudi zabavne aktivnosti.

11. Zaprosite za pomoč

V kolikor vam ne uspe postoriti vsega, zaprosite svoje družinske člane za pomoč. Morda vašemu partnerju in otrokom sploh ne bo težko pomagati in kaj postoriti, vi pa si boste veliko bolj oddahnili.

12. Ne zapravljajte preveč

Kot rečeno, načrtujte prehrano, aktivnosti in obdarovanje in določite znesek, ki ga lahko zapravite. Beležite odhodke, da ne boste imeli slabe vesti. Pretirano zapravljanje ali občutek, da ne veste, kam je šel ves denar, vas namreč lahko spravi v še večji stres.

Ko boste imeli večino stvari opravljenih, pa se le še sprostite in uživajte.

PREBERITE TUDI: Nasveti, kako imeti izjemno produktiven dan in postoriti vse naloge

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj