V bistvu gre za posameznikovo mnenje o sebi. Vključuje lahko vrsto dejavnikov, kot so občutek identitete, samozavest, občutek kompetentnosti in občutek pripadnosti. Ima pomembno vlogo na različnih življenjskih področjih, zato slaba samopodoba predstavlja resen problem.

Pri samospoštovanju gre za več kot le za to, da se imate na splošno radi – pomeni tudi, da verjamete, da si zaslužite ljubezen, in da cenite svoje misli, občutke, mnenja, interese in cilje.

Samospoštovanje ne vpliva le na to, kako se počutite in kako ravnate sami s seboj, temveč lahko vpliva tudi na to, kako dovolite drugim, da ravnajo z vami. Vpliva na vašo motivacijo, da si v življenju prizadevate za stvari, ki si jih želite, in na vašo sposobnost razvijanja zdravih, podpornih odnosov.

Znaki nizkega samospoštovanja

Slabo samospoštovanje lahko vpliva na človekove misli, čustva in vedenjske vzorce. Včasih so lahko ti znaki bolj očitni, v nekaterih primerih pa so lahko veliko bolj subtilni.

Nekateri ljudje z nizko samopodobo o sebi govorijo negativno, medtem ko se druge na vse pretege trudijo, da bi bili drugi ljudje z njimi zadovoljni. V vsakem primeru lahko to pomanjkanje osebne vrednosti in vrednosti resno negativno vpliva na življenje in počutje osebe.

V nadaljevanju so opisani nekateri pogosti znaki nizke samopodobe.

1. Nizka samozavest

Ljudje z nizko samozavestjo imajo običajno nizko samospoštovanje in obratno. Zaupanje vase in svoje sposobnosti omogoča, da vemo, da se lahko pri obvladovanju različnih situacij zanesemo nase.

To zaupanje vase pomeni, da se počutimo udobno in samozavestno pri premagovanju različnih stvari, s katerimi se srečujemo v življenju, kar ima lahko pomembno vlogo pri vašem splošnem počutju.

Nizko samospoštovanje lahko prispeva k temu pomanjkanju samozavesti, vendar lahko slaba samozavest tudi prispeva k slabemu samospoštovanju ali ga poslabša. Iskanje načinov, kako pridobiti zaupanje vase in v svoje sposobnosti, je zato zelo koristno. Pridobivanje in vadba novih spretnosti je ena od taktik, s katero lahko poskusimo povečati svojo samozavest in samospoštovanje.

2. Občutek pomanjkanja nadzora

Ljudje z nizkim samospoštovanjem imajo občutek, da imajo malo nadzora nad svojim življenjem ali nad tem, kaj se jim dogaja. To je lahko posledica dejstva, da se jim zdi, da imajo malo možnosti za spremembe pri sebi ali v svetu. Imajo občutek, da so nemočni, da bi kaj dosti storili za rešitev svojih težav.

Raziskave so pokazale, da lahko v situacijah, ko imajo ljudje malo nadzora nad dogajanjem, višja samopodoba pomaga ublažiti nekatere negativne učinke izgube nadzora, kar na koncu koristi duševnemu zdravju.

Če se spopadate z občutkom, da nimate nadzora nad svojim življenjem ali situacijo, lahko iskanje načinov za izboljšanje samospoštovanja pripomore k vašemu dobremu počutju.

3. Negativno primerjanje z drugimi

Družbena primerjava ima lahko pozitivno funkcijo in izboljša človekov občutek lastne vrednosti, a primerjanje z drugimi lahko tudi škoduje samospoštovanju. Ljudje z nizko samopodobo se pogosteje ukvarjajo s tako imenovano socialno primerjavo navzgor ali primerjanjem z ljudmi, za katere menijo, da so boljši od njih samih.

Socialna primerjava navzgor ni vedno slaba. Včasih so te primerjave lahko vir informacij in navdiha za izboljšanje. Kadar pa ljudem ostanejo občutki neustreznosti ali brezupnosti, lahko to zavira samospoštovanje.

Pri takšnih primerjavah imajo izjemno pomembno vlogo tudi družbeni mediji. Če se pogosto negativno primerjate z ljudmi na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram, se lahko vaše samospoštovanje začne zmanjševati.

4. Težave s prošnjo za tisto, kar potrebujejo

Kadar ima nekdo nizko samospoštovanje, lahko težko prosi za tisto, kar potrebuje. Ker je samopodoba nizka, lahko menijo, da si ne zaslužijo pomoči. Prav tako se lahko počutijo osramočene ali nesposobne, ker potrebujejo pomoč in podporo.

5. Zaskrbljenost in dvom vase

Osebe z nizko samopodobo tudi po sprejetju odločitve pogosto skrbi, da so se odločili napačno. Dvomijo o lastnem mnenju in se pogosto podrejajo mnenju drugih, namesto da bi vztrajali pri svojih odločitvah.

To lahko pogosto privede do številnih premislekov in dvomov vase, zaradi česar ljudje z nizko samopodobo težje sprejemajo odločitve o svojem življenju.

6. Težave pri sprejemanju komplimentov

Študija iz leta 2017, objavljena v reviji Journal of Experimental Social Psychology, je pokazala, da je nizko samospoštovanje neposredno povezano z nezmožnostjo sprejemanja ali izkoriščanja komplimentov drugih.

Ker nimajo pozitivnega mnenja o sebi, ljudje z nizko samopodobo težko sprejemajo komplimente od drugih.

Te pozitivne povratne informacije pogosto sprejmejo z nezaupanjem in sumničavostjo. Te pohvalne besede se ne skladajo z njihovimi prepričanji o sebi, zato imajo ljudje s težavami s samopodobo lahko celo občutek, da je druga oseba lahkotna ali celo kruta.

7. Negativni samogovor

Zaradi nizkega samospoštovanja se ljudje osredotočajo na svoje pomanjkljivosti in ne na svoje prednosti. Namesto da bi se okrepili s pozitivnim samogovorom, se zdi, da imajo vedno nekaj negativnega povedati o sebi. Ko gre kaj narobe, se krivijo in vedno najdejo kakšno pomanjkljivost na sebi, pa naj gre za njihov videz, osebnost ali sposobnosti.

8. Strah pred neuspehom

Ljudje z nizko samopodobo dvomijo v svoje sposobnosti za dosego uspeha, ker ne zaupajo v svoje sposobnosti. Čeprav se morda bojijo neuspeha, se običajno izogibajo izzivom ali hitro obupajo, ne da bi se zares potrudili.

Strah pred neuspehom se kaže v obnašanju, kot je izigravanje, ko gre kaj narobe, ali iskanje načinov, kako prikriti občutke nezadostnosti. Ljudje se lahko izgovarjajo, krivijo zunanje dejavnike ali poskušajo zmanjšati pomen naloge.

9. Pesimizem

Nizka samopodoba povzroča tudi občutek, da je malo možnosti, da bo prihodnost boljša. Zaradi teh občutkov brezupnosti se ljudje z nizko samopodobo težko vključijo v vedenje, ki bi v njihovo življenje prineslo pozitivne spremembe.

Pogost način spoprijemanja s takšnimi občutki je tudi samouničevanje. Z iskanjem ovir, ki preprečujejo uspeh, lahko ljudje z nizkim samospoštovanjem poiščejo krivca za lastne pomanjkljivosti.

10. Pomanjkanje meja

Sposobnost postavljanja meja se pogosto izoblikuje že v zgodnjem življenjskem obdobju. Otroci, ki imajo skrbnike, ki jim kažejo, da jih spoštujejo in cenijo, bodo v odraslih odnosih verjetno znali postaviti dobre meje. Prav tako je bolj verjetno, da bodo imeli na splošno bolj pozitivno mnenje o sebi.

Ljudje, ki se ne cenijo, imajo lahko težave pri postavljanju meja z drugimi ljudmi. Lahko se počutijo krive ali se bojijo, da jih bodo ljudje nehali imeti radi, če bodo poskušali vzpostaviti ali ohraniti mejo.

To lahko povzroči težave, kadar ljudje ne spoštujejo človekovega prostora in časa. Pomanjkanje spoštovanja ne le povečuje stres, temveč lahko povzroči, da se oseba počuti manj cenjeno.

11. Poskušanje ugajati drugim

Ugoditi ljudem je lahko še en pogost simptom nizkega samospoštovanja. Da bi pridobili zunanjo potrditev, lahko ljudje, ki se ne počutijo dobro sami s seboj, naredijo vse, da bi poskrbeli za udobje in zadovoljstvo drugih ljudi. To pogosto vključuje zanemarjanje lastnih potreb, prigovarjanje stvarem, ki si jih morda ne želijo, in občutek krivde, ko rečejo ne.

Vpliv nizkega samospoštovanja

Raziskave kažejo, da je nizko samospoštovanje povezano s številnimi težavami v duševnem zdravju, vključno s:

  • tesnobo
  • motnjami hranjenja
  • čustvenimi stiskami
  • paničnimi motnjami
  • tveganim vedenjem
  • socialno anksiozno motnjo
  • uživanjem substanc
  • stresom

Zaradi nizkega samospoštovanja lahko težje dosežete svoje cilje in vzpostavite zdrave, podporne odnose. Prav tako ima lahko vlogo pri razvoju nekaterih težav in stanj duševnega zdravja, vključno z anksioznostjo in depresijo. Raziskave so tudi pokazale, da je pri ljudeh z nizkim samospoštovanjem večja tudi verjetnost, da bodo razmišljali o samomoru.

Zaradi nizkega samospoštovanja so ljudje lahko tudi bolj občutljivi na kritiko ali zavrnitev. Medtem ko se bo oseba z visokim samospoštovanjem verjetno znala otresti negativnih odzivov, jih lahko oseba z nizko samopodobo vzame bolj osebno. Zaradi tega lahko ljudje s težavami s samopodobo tudi pogosteje obupajo, ko se soočajo z izzivi ali ovirami.

Temelji za slabo samopodobo in nizko samospoštovanje se sicer postavijo v otroštvu.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj