… včasih je nekaterim vseeno zelo nerodno vprašati glede določenih stvari. Nekoč so bile te zadeve precej bolj nerodne, saj smo bili glede tovrstnih vprašanj prepuščeni sami sebi, dandanes pa imamo veliko pomoč in rešitelja, ki nam da marsikateri odgovor, za katerega se prej nismo upali vprašati nikogar. In katere so tiste neprijetne 'nerodnosti', glede katerih se ljudje najpogosteje obrnejo na google?

1. Prhljaj na trepalnicah in obrveh

Ja, tudi tu se lahko pojavi prhljaj. Ponavadi je vzrok prekomerna razrast glivic.

Rešitev: če stanje ni prehudo, lahko pomaga že umivanje s šamponom proti prhljaju enkrat na dan. Izberite takšnega, ki vsebuje katero izmed naslednjih sestavin: pyrithione zinc, selenium sulfide, coal tar, tea tree oil, salicylic acid. Zelo učinkovit je šampon Oronazol. Na obrvi lahko tudi na tanko nanesete pravo olje čajevca, a nikar na trepalnice, saj gre za izjemno močno eterično olje, ki ne sodi v okolico oči. Če stanje po 10 dneh ne boi boljše, se odpravite do zdravnika.

2. Cistične akne

Nepravilna prehrana (predvsem mlečni izdelki), stres, in nihanje hormonov so najpogostejši vzrok, zato ni prav nič nenavadnega, če se akne – navadne ali celo cistične – pojavijo tudi v kasnejšem življenjskem obdobju.

Rešitev: najbolj učinkoviti so benzoil peroksid (5 % je popolnoma dovolj), salicilna kislina (2 % do 5 %) in retinoidi, seveda pa je treba vedeti, da če oz. dokler ne odpravimo vzrokov, se bodo akne ponavljale oz. vztrajale. Poskrbite za zdravo prehrano (eko zelenjava, polnozrnati izdelki, zdrave maščobe), kakovosten spanec in čim manj stresa in stanje se bo izboljšalo.

3. Izpuščaji in mozolji na zadnjici

Tudi odraslim se lahko pripeti. Vzrok je lahko vlaga, nezadostno spiranje detergentov ali glivice. Pogosto pa so težava tudi mozolji in celo turi, ko se vname lojnica, prisotne pa so tudi bakterije.

Rešitev: proti mozoljem pomagajo izdelki proti aknam, ki jih lahko uporabljate kjerkoli. Med najboljšimi so benzoil peroksid (lahko kupite v tujini, v EU ni na voljo), salicilna kislina, retinoidi. Pri izpuščajih, ekcemih poskrbite, da je področje vedno čisto in suho, zdravljenje pa zelo pospeši ribje mazilo.

4. Znamenja z dlakami

Res je, prav nič estetska in privlačna nadloga, a na srečo enostavno rešljiva: dlake izpulite s pinceto.

5. Bradavice

Nadloga, ki je bolj razširjena, kot bi si mislili, žal pa tudi bolj nevarna. Zakaj? Zato, ker čeprav je načeloma nenevarna, je zelo nalezljiva in neprijetna in dolgotrajna za odstranjevanje (razna mazila in boleče odstranjevanje s tekočinam dušikom), zato ne bodite sebični če jih imate, ter poskrbite, da se jih čim prej znebite! Takšnega 'darila' ne bo vesel prav nihče.

Rešitev: v lekarnah so na voljo tekočine za odstranjevanje, ki pa so nekatere neučinkovite, druge skorajda malce nevarne za uporabo, saj zelo razjedajo. Najbolj učinkovita metoda je odstranjevanje s tekočim dušikom pri dermatologu, ki pa je žal tudi zelo boleča.

6. Akne na hrbtu in dekolteju

Ne glede na to, kje se vam pojavijo akne in nečista koža – zdravljenje oz. odprava je v vsakem primeru enaka.

Rešitev: torej salicilna kislina, retinoidi (pri os. Zdravniku dobite recept za kremo Belakne) in benzoil peroksid.

7. Herpes

Poleg dejstva, da je videti prav odbijajoče, je herpes tudi izjemno nalezljiv. Najpogosteje se pojavi na ustnicah in v okolici njih. Najpogosteje izbruhne zaradi padca imunskega sistema, kar pomeni, da ga lahko preprečite (več o tem, kako, si preberite v članku kako ohraniti močan imunski sistem).

Rešitev: kot že omenjeno, poskrbite za močan imunski sistem, ko pa se že pojavi, so na voljo različne rešitve:

  • nekaterim pomagajo mazila iz lekarne, namenjena prav odpravi herpesa;
  • poizkusite lahko olje čajevca ali melise, ki imata močno delovanje proti virusom;
  • zelo učinkovito pa je lahko tudi, da ga takoj močno zdrgnete z alkoholom, da mehurčki popokajo, ter pazite, da je področje suho, da se čim hitreje izsuši.

Opomba: zelo zmotno je prepričanje, da se ga lahko dobi s testiranjem šmink, glosov, deljenjem kozarcev in pribora. Virus herpesa ima večina že od malega, gre le za to, kdaj prvič izbruhne.

8. Dlake na bradi in brki pri ženskah

Povečana stopnja testosterona je lahko vzrok za dlake na obrazu pri ženskah, pogosto pa so tudi posledica policističnih jajčnikov, zato se za vsak slučaj odpravite do zdravnika.

Rešitev: puljenje s pinceto, če jih je preveč, pa z voskom ali električnim depilatorjem. Depilacijske kreme so večinoma preveč agresivne za kožo, zato so zadnja rešitev.

9. Temne pazduhe

Nekateri imajo ta področja temnejša, kar je lahko precej neprijetno.

Rešitev: osvetljujejo izdelki, ki vsebujejo glikolno, mlečno in azelaično kislino, visoke količine vitamina C in hidrokinon (ki pa je v EU prepovedan, naročite ga lahko iz tujine). Te izdelke lahko brez skrbi nanesete na pazduhe (a ne po britju, tisti dan nanos izpustite).

10. Glivice

Podobno kot bradavice tudi glivice niso nedolžna zadeva zaradi trdovratnosti in prenosljivosti. Na rokah in nogah lahko povzročijo celo trajno deformacijo nohtov, zato poskrbite, da se jih čim prej znebite. Pojavijo pa se lahko tudi drugje.

Rešitev: v lekarni lahko dobite kreme prit glivicam, osebni zdravnik vam lahko predpiše recept, lahko pa poskusite z oljem čajevca, ki ima tudi delovanje proti glivicam. Izjemno učinkovita pa je tudi metoda odprave z ocetno kislino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj