Zelena je zelenjava, ki je sicer bolj priljubljena v ZDA; a na prepoznavnosti in priljubljenosti pridobiva tudi v Sloveniji. Gojijo jo že iz antičnih časov, v kuhinji pa se jo uporablja na najrazličnejše načine. Je pa tudi naravnost neverjetno naravno zdravilo.

Poleg tega, da je bogata z vodo in minerali, vsebuje tudi vitamine A, B, C, D in E ter ima močno protivnetno in antioksidativno delovanje.

Preberite si, kateri so njeni pozitivni vplivi na zdravje in zagotovo jo boste uvrstili na svoj jedilnik.

1. Ima močno protivnetno delovanje

Vsebuje močne antioksidante polifenole in tako preprečuje vnetne procese v telesu, ki vodijo v bolezni. Hkrati blaži tudi vnetne procese in bolečine, ki so posledica bolezni, npr. bolečine v sklepih; vnetje pluč pri astmi ipd.

2. Znižuje holesterol

Da je vsa gonja proti holesterolu mit, je danes več ali manj znano, a če želite vseeno znižati svoj slab (LDL) holesterol, vam zelena lahko pomaga. Vsebuje namreč ftalide, ki znižajo povišan holesterol. Če jo boste uživali vsak dan, lahko zniža holesterol celo za 7 odstotkov in več. Hkrati izločanje žolča, ki prav tako znižuje holesterol.

PREBERITE TUDI: Taka prehrana je (še vedno) razglašena za najbolj zdravo na svetu

3. Uravnava prebavni trakt

Zelena vsebuje veliko vode in vlaknin, kar je idealni za prebavni trakt. Tako ima ugoden vpliv na prebavo, ki postane bolj redna in odvajanje lažje. Zato je idealna za vse, ki imajo težave s slabo prebavo in zaprtjem.

4. Znižuje krvni tlak

Ftalidi pa ne delujejo le na holesterol, temveč tudi na povišan krvni tlak. Krvni obtok lahko pospešijo za 14 ali več odstotkov, kar zniža krvni tlak v žilah. Vsebuje tudi kalij, ki širi žile, kar prav tako znižuje tlak.

5. Znižuje raven stresnih hormonov

Ftalidi na naraven način znižujejo raven stresnih hormonov v telesu; vsebuje pa tudi magnezij, ki ima podoben učinek. Kombinacija je tako nadvse učinkovita za blaženje stresa.

PREBERITE TUDI: Grške olive spadajo med najbolj zdravo hrano na svetu

6. Pomaga pri hujšanju

Ima izjemno malo kalorij ter veliko vode in vlaknin. Tako zelo nasiti, zato je priporočljivo, da jo jeste pred ali ob vsakem obroku, saj boste tako pojedli manj druge hrane.

7. Uravnava pH telesa

Zelena uravnava pH telesa oz. deluje alkalizirajoče. Ker smo danes v glavnem vsi bolj ali manj zakisani, je to nadvse dobrodošla lastnost.

8. Pomaga pri vzburjenju

Zelena vsebuje dva znana feromona, ki sodelujeta pri vzburjenju: androstenon in androstenol. Če boste uživali zeleno, boste opazili tudi učinek večjega in hitrejšega vzburjenja.

9. Deluje proti raku

Vsebuje kar nekaj sestavin, za katere je znano, da imajo protirakavo delovanje, med drugim ftalide, flavonoide, poliacetilene ipd. Raziskave kažejo, da zelena preprečuje nastajanje rakavega tkiva v dojkah, trebušni slinavki in črevesju. Za to je zaslužna učinkovina luteolin. Poleg tega cela vrsta antioksidantov, ki jih vsebuje, pomaga nevtralizirati poškodovane celice, preden te postanejo rakave.

10. Ima diuretično delovanje

Če ste nagnjeni k zastajanju vode in otekanju, potem je zelena zelenjava, ki jo morate vsekakor dodati na svoj jedilnik. Ima namreč diuretično delovanje, hkrati pa deluje tudi očiščevalno.

Zelena je torej vse prej kot le osvežujoč, lahek prigrizek, zato je idealno, da jo vključite na svoj vsakdanji jedilnik.

Dober tek in dobro zdravje!

PREBERITE TUDI: Rdeča redkvica – prehranska poslastica za krepitev telesa

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj