Zaradi specifičnega okusa jih mnogi ne marajo in jih na krožnikih uporabijo le kot dekoracijo – vendar je to velika škoda, saj so kumare ne le slasten in izjemno osvežujoč dodatek, ki vsebuje več kot 90 odstotkov vode, temveč so tudi zelo zdrave. Kumare, ki niso ekološko pridelane, so sicer precej manj zdrave, poleg tega so pogosto prevlečene z voskom, da zdržijo dolge prevoze. Zato, če je le možno, izberite ekološko pridelane kumare, v nasprotnem primeru pa jih raje olupite.

Kumare vsebujejo veliko telesu koristnih snovi in so idealne za pripravo najrazličnejših solat ali samostojno solato, odlične so tudi v omaki, če dodamo malce kisle smetane; ter osvežujoč dodatek smoothiejem. Kateri so torej ti pozitivni učinki na naše zdravje?

1. Alkalizirajo

Kumare imajo močan alkalizirajoči učinek, zato so idealne v ta namen in ko se postimo. Tudi če jemo hrano, ki zakisa, npr. mlečne izdelke, lahko ta učinek zmanjšamo ali izničimo tako, da dodamo kumare.

2. Vsebujejo veliko silicijevega dioksida

Silicijev dioksid je zelo pomemben. Je eden izmed temeljnih gradnikov kosti in se veže na strupeni aluminij, s čimer ga odplakne iz organov.

3. Zmanjšujejo nevarnost za nastanek rakavih obolenj

Kumare vsebujejo veliko polifenolov lignanov in fitonutrientov, ki imajo delovanje proti raku, kar so pokazale tudi nekatere raziskave.

4. Preprečujejo propadanje možganskih sposobnosti

Kumare vsebujejo protivnetni flavonol fisetin, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih možganov. Fisetin ščiti pred napredujočo izgubo spomina in upadom kognitivnih sposobnosti.

5. Pospešujejo prebavo

Vsebujejo netopne vlaknine, ki pomagajo ustvariti maso v blatu, s tem mehkejše blato in lažje iztrebljanje. Tako pospešijo prebavo, da se hrana hitreje pomika po črevesju in izloči.

6. Vsebujejo antioksidante

So vit vitamina C in beta karotena, ter antioksidantov flavonoidov kvercetina, apigenina, luteolina in kempfola.

7. Delujejo protivnetno

Raziskave na živalih so pokazale, da ekstrakt kumar zavira delovanje pro-inflamatornih encimov.

8. Pomagajo pri stresu

Vsebujejo vitamine skupine B, še zlasti B1 (tiamin), B5 (pantotenska kislina) in B7 (biotin). Ti vodotopni vitamini so ključni za dobro delovanje možganov in živčnega sistema.

9. Koristne za zdravo srce

Kumare vsebujejo kalij, ki je pomemben elektrolit, povezan z zdravim srcem. Ustrezno ravnovesje kalija in natrija je ključno za splošno zdravje.

10. Pomagajo pri hujšanju

Poleg tega, da v želodcu ustvarijo mehak gel, netopne vlaknine pa dajejo občutek sitosti, imajo tudi zelo malo kalorij, saj vsebujejo 90 odstotkov vode. Skodelica kumar ima tako le 16 kalorij.

Imate radi kumare? Na kakšne načine jih pripravljate?

Vir: naturalnews.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj