… 2,29 in 32,76 EUR na pakiranje oz. med 0,29 in 13,10 na ml ali gram. Večina preizkušenih korektorjev se je na testu dobro izkazala, prav vsi korektorji na testu so bili mikrobiološko neoporečni in brez težkih kovin.

Ko za prekrivanje podočnjakov ne pomagajo kamilični obkladki, rezine svežih kumar in mokra vata iz zamrzovalnika, uporabimo korektor. Praktično vsi proizvajalci dekorativne kozmetike imajo med svojimi izdelki tudi korektor (-je), med katerimi naj bi bili nekateri primerni za prekrivanje nepravilnosti na koži, drugi za 'izbris' podočnjakov, tretji za kožo v zrelih letih in seveda taki za prekrivanje najstniških težav s kožo. Razlikujejo se tudi po obliki: nekateri so s čopičem, drugi s palčko, tretje je treba iztisniti iz tube, na voljo so tudi takšni z gobico ali v stiku.

"Kot se je izkazalo na testu, ni imel prav noben korektor težav s prekrivanjem, eden izmed izdelkov je prejel za prekrivanje celo oceno 'zelo dobro', kar se na testih kozmetičnih izdelkov ni zgodi ravno pogosto. Zato so tudi končne ocene so večinoma dobre, največja razlika med korektorji pa se je pokazala v njihovi obstojnosti in embalaži," je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije ter dodala: "Čeprav so bile ocene za obstojnost večinoma dobre, je bilo nekaj tudi povprečnih, predvsem bi opozorili, da pretiranim obljubam o obstojnosti ni treba verjeti."

Vsi izdelki so uspešno prestali mikrobiološki preizkus in test na težke kovine

Higiena je pri korektorjih zelo pomembna, saj izdelek nanašamo v bližini oči, zato so na testu morali  korektorji prestati mikrobiološki preizkus. "Ugotavljali smo prisotnost plesni, bakterij in glivic. Razveseljiva novica je, da so prav vsi izdelki, tudi tisti, ki ne vsebujejo konzervansov, prestali mikrobiološki preizkus brez težav. Kljub temu skrb za ustrezno higieno ne bo odveč," je pojasnila Urša Šmid Božičevič ter dodala: "V laboratoriju smo preverili tudi morebitno prisotnost težkih kovin, a v nobenem izdelku niso našli sledi arzena, antimona, svinca, kadmija, kobalta, brona, živega srebra in niklja."

Šibka točka: označevanje in embalaža

Označevanje je pomembno, saj je to edina informacija, ki jo potrošnik dobi o izdelku pred nakupom. Na ZPS opozarjajo in izpostavljajo, da na nobenem izdelku niso seznama INCI prebrali z lahkoto. Morda so črke še dovolj velike, a kaj, ko je seznam pogosto skrit pod nalepko, na kateri so zapisani podatki o proizvajalcu, ali pod črtno kodo, kar je velik minus.

Izdelki na testu (po abecednem vrstnem redu):

 • Artdeco Mineral Fluid Concealer 68
 • Astor Perfect Stay Concealer 24h+Perfect Skin Primer 72
 • Catrice Re-Touch Light Reflecting Concealer
 • dm Alverde Concealer
 • Dr. Hauschka Concealer
 • Essence Stay All Day concealer
 • Lancôme Effacernes Longue Tenue
 • MAC Pro Longwear Concealer Cache-Cernes
 • Manhattan Wake Up Concealer
 • Max Factor Master Touch Undereye Concealer 74
 • Yves Rochere Zero Defaut 70
 • Yves Saint Laurent Touche Eclat

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, april 2016 in na www.zps.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj