Pred kratkim pa so znanstveniki odkrili nove krvne skupine, ki bi lahko zdravnikom pomagale pri določanju skladnosti krvnih skupin. To ne bi koristilo le tistim, ki potrebujejo transfuzijo krvi, ampak bi lahko pomagalo tudi nosečnicam in njihovim odraščajočim otrokom.

Znanstveniki odkrili nove krvne skupine, ki spreminjajo pravila igre

Čeprav običajno govorimo le o krvnih skupinah 0, A, B in AB, to pravzaprav niso edini sistemi razvrščanja krvi. Naša kri je razvrščena v skupine na podlagi rdečih krvničk, ki sestavljajo našo kri, in to na več načinov. Te skupine temeljijo na razlikah v sladkorjih ali beljakovinah, ki prekrivajo njihovo površino. Ti so znani kot antigeni.

To pomeni, da lahko vašo kri na podlagi teh različnih načinov razvrščanja v skupine razvrstimo na več različnih načinov. Sistem 0, A, B in AB je le eden, dejansko pa obstaja 44 načinov razvrščanja krvi, pri čemer je 44. način najnovejša skupina krvnih skupin, kar pomeni, da zdaj poznamo nove krvne skupine. Ta novi sistem se imenuje sistem “Er”.

Kako so odkrili sistem Er?

Do odkritja nove klasifikacije krvnih skupin je prišlo v precej žalostnih okoliščinah. Zdravniki v Združenem kraljestvu so morali materi roditi otroka več tednov pred rokom, ker so ugotovili, da je z otrokovo krvjo nekaj narobe. Otroka so rodili s carskim rezom in mu dali številne transfuzije krvi. Kljub njihovim prizadevanjem je otrok utrpel možgansko krvavitev in umrl.

Zdravniki so še naprej preučevali otrokovo in materino kri, da bi razumeli, kaj se je zgodilo. Materina kri jih je šokirala: imela je zelo redko krvno skupino, zato kri njenega otroka preprosto ni bila združljiva z njeno. Menijo, da je njen imunski sistem zaradi tega začel proizvajati protitelesa proti otrokovi krvi, ki so nato prešla preko posteljice in škodovala njenemu otroku. Na podlagi krvi te ženske so znanstveniki lahko natančno ugotovili, zaradi česa se je njena kri razlikovala, in potrdili nov sklop krvnih skupin ali sistem razvrščanja v skupine, Er.

Ne tako nova nova krvna skupina

Znanstveniki so dejansko prvič ugotovili, da obstaja ta skrivnostna krvna skupina, že leta 1982, vendar takrat še niso imeli potrebne tehnologije, da bi prišli dlje od tega, da so prepoznali obstoj teh nenavadnih antigenov. Od takrat so se pojavili še drugi ljudje s to krvno skupino. Vendar jih je bilo zelo malo in so se pojavili le po naključju pri krvnih testih. Nazadnje so se znanstveniki Nicole Thornton in njeni sodelavci iz NHS Blood and Transplant odločili, da se bodo nekoliko bolj poglobili v te vzorce.

To je bil precejšen izziv, saj so imeli na voljo le 13 vzorcev iz obdobja 40 let, za katere je bilo znano, da imajo to skrivnostno krvno skupino. Vendar njihovo raziskovanje ni bilo zaman, saj so odkrili najnovejšo krvno skupino, klasifikacijski sistem št. 44: Er. Ime je dobila po prvi osebi, pri kateri so odkrili to vrsto krvi.

44. krvna skupina

Sistem razvrščanja krvnih skupin Er je povezan z beljakovino Piezol, ki jo najdemo na površini rdečih krvničk. Dr. Thornton in njeni sodelavci so opazili, da se gen, ki je odgovoren za to beljakovino, pri ljudeh s krvno skupino Er razlikuje. Majhno število teh ljudi ima v beljakovini Piezol alternativne aminokisline (gradnike beljakovin). Zato se krvne celice z bolj običajnim proteinom Piezol v očeh imunskega sistema njihovega telesa zdijo tuje. Po dodatnih testih so ugotovili, da je Piezol pri teh ljudeh vzrok za nezdružljivost krvi. Tehnologija, ki je potrebna za preučevanje tega, še pred nekaj leti ni obstajala, zato so jo odkrili šele zdaj.

To je pomembno, saj bi lahko, čeprav ta krvna skupina ni pogosta, pri transfuziji krvi in v primerih, kot je bil ta mati in njen otrok, rešila življenje. Če zdravniki vedo, da obstajajo te nove krvne skupine, to pomeni, da lahko morebitno težavo odkrijejo že prej. V primeru nosečnic lahko zdravniki zagotovijo življenjsko pomembno transfuzijo krvi že v maternici in tako omogočijo otroku, ki raste, boljše možnosti za življenje. Raziskovalci pravijo, da je zelo malo verjetno, da imate nezdružljivo kri zaradi antigenov Er, a če jo imate, je to nekaj, kar bi radi vedeli. Tudi to lahko reši vaše življenje ali življenje koga drugega.

PREBERITE TUDI: Kaj vaša krvna skupina razkrije o vašem zdravju (veliko več, kot si mislite)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj