Če se vaši otroci zavedajo, da jim lažete, na primer, ko jim rečete, da gredo v park, vendar namesto tega končajo pri zdravniku, se se bodo pojavile težave z zaupanjem. Tako laganje je popolnoma neprimerno izjemno slabo vpliva na otroke.

Laži lahko otrokom povzročajo tesnobo

Študije so pokazale, da tesnoba in laganje gresta z roko v roki, kadar starši lažejo otrokom. To se zgodi iz številnih razlogov. Starši bodo morda želeli, da jih otrok uboga, ali pa bodo lagali, da bodo nekam odšli. To se je morda celo zgodilo pri vas: starši so vas namesto v park peljali k zobozdravniku. Mogoče ste bili razočarani, vendar so za vas želeli le najbolje. Kot odrasla oseba lahko uporabljate logiko in razumete, zakaj so lagali, toda kot otrok je to nekaj, kar si zapomni in vedno, ko bo treba nekam iti, bo otrok to pričakoval s tesnobo.

Lahko vpliva na odnos z vašim otrokom

Navezanost otrok na starše je zaradi laži pogosto šibkejša. Njuna zveza po “nedolžni” beli laži ne bo tako dobra. Ko smo mladi, ponavadi verjamemo v stvari, ki nam jih govorijo odrasli, ne da bi o tem veliko razmišljali.

Otroci, ki so jim lagali, bolj verjetno lažejo, ko so starejši

Veliko tega, kar počnejo naši starši, bo vplivalo na to, kakšni bomo ko odrastemo. Laž vključena. Otroci, ki so jim lagali, bolj verjetno skrivajo resnico pred starši in morda celo vrstniki, ko se starajo. Tudi če so starši le nekoliko nepošteni, to še vedno vpliva na otrokovo prihodnost.

Kot odrasli se bodo težko prilagodili

Laž je pogosto enostaven izhod. Preprosto je včasih težko razložiti resnico in bela laž naredi trik. Ni pa tako preprosto v resnici. Otroci pogosto čutijo posledice teh laži, ko odrastejo in se morajo soočiti s psihološkimi in socialnimi izzivi. Ko se morajo na novo prilagoditi, običajno čutijo sram in krivdo.

PREBERITE TUDI: 10 stvari o nosečnosti in porodu, ki vam jih niso povedali

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj