… ko se nekaj časa osredotočate na neko duševno zahtevno nalogo. Tovrsten beg možganov lahko občutite tudi, če ste vedno na preži ali pod stresom. Vaše delo, skrb za otroke ali ostarele starše in druge stvari lahko vodijo do duševne izčrpanosti.

1. Jeza in nestrpnost

Duševna utrujenost vas lahko spravi v slabo voljo. Morda ste razdražljivi ali nestrpni, pogosteje se spravljate na ljudi. Težje je obvladati svoja čustva, ko ste mentalno na dnu.

2. Slaba produktivnost

Produktivnost vseh narašča in pada. Toda duševna izčrpanost lahko resno oteži koncentracijo. Prav tako zmanjša vašo motivacijo. Morda se boste zlahka zmotili ali začeli zamujati roke. Tudi majhne naloge se lahko zdijo preobremenjujoče.

3. Slabo spanje

Morda mislite, da bi bilo lažje zadremati, ko so vaši možgani utrujeni. Ampak to ni vedno tako. Raziskave kažejo, da ljudje, ki imajo službe z visoko “kognitivno obremenitvijo”, poročajo o več simptomih nespečnosti kot tisti, ki nimajo duševno izčrpavajoče delo. Pomanjkanje spanja lahko poslabša duševno utrujenost. 

4. Početje nezdravih stvari

Morda boste začeli piti alkohol ali uporabljati droge. Duševna utrujenost lahko še težje vpliva na tiste, ki že imajo motnjo uživanja prepovedanih snovi. Strokovnjaki menijo, da je to zato, ker odvisnost od drog spreminja dele možganov, ki vam pomagajo obvladovati stres in nadzorovati impulzivno vedenje.

5. Depresija

Morda nimate energije ali se počutite, kot da se premikate v počasnem posnetku. Nekateri ljudje pravijo, da se počutijo otrple. To lahko oteži dokončanje stvari v službi ali opravljanje dnevnih dejavnosti.

6. Mnogo skrbi

Duševna utrujenost sproži vaš simpatični živčni sistem. To je vaš način “boj ali beg”. Anksioznost je alarm, ki vam sporoča, da nekaj ni v redu. Če ste duševno izčrpani, boste morda vsak čas začeli čutiti paniko ali zaskrbljenost. To se pogosto zgodi skupaj s simptomi depresije.

7. Prehranjevalne navade

Duševna utrujenost lahko vpliva na vaš apetit na različne načine. Morda boste prigriznili več kot običajno in ne boste pozorni na to, kaj jeste. Stres lahko povzroči tudi hrepenenje po sladki, slani ali mastni hrani. Ali pa morda sploh niste lačni.

8. Napake

Nemogoče je, da bi bilo vaše delo ves čas popolno. Toda duševna utrujenost zmanjša vašo sposobnost, da hitro ujamete in popravite svoje napake. To lahko povzroči resne težave pri določenih opravilih, kot so tista, kjer uporabljate stroje, vozite vozilo ipd.

PREBERITE TUDI: Depresija vpliva na naše duševno zdravje in tudi na telo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj