Nekateri ljudje imajo nevrotransmiterske receptorje bolj odzivne, zaradi česar imajo više vsebnosti dopamina. Visoka raven dopamina je včasih tudi posledica shizofrenije ali bipolarne motnje.

PREBERITE TUDI: Tako lahko prelisičimo možgane, da sprostijo več hormonov sreče (9 nasvetov)

Radi posegate po alkoholu in drogah

Visoka raven dopamina je povezana tudi z odvisnostmi od alkohola in drog, lahko tudi z igranjem iger na srečo.

Ste ekstrovertirani

Ljudje z visoko ravnjo dopamina so zelo ekstrovertirani, kar je delno lastnost, ki izhaja iz posameznika, ki ima potrebo po nagrajevanja od družbenega sodelovanja z drugimi.

Občutite manijo

Manija in hipomanija sta povezani z visoko ravnjo dopamina. Spremlja ju zmanjšana potreba po spanju, povečana klepetavost, hitre misli, hitra izguba osredotočenosti, vznemirjenost. Ker so manične epizode pogosto povezane z bipolarno motnjo, je pomembno govoriti s terapevtom ali ljubljenim, če opazite te simptome.

Počutite se sumničave in paranoične

Ljudje z neobičajno visoko ravnjo dopamina so včasih pretirano sumničavi in paranoični.

Pogosto reagirate s prevelikim navdušenjem

Oseba, z visoko ravnjo dopamina reagirajo na stvari z velikimi navdušenjem in vznemirjenjem, še posebno, ko dosežejo nek cilj ali zmago. Vsak rad zmaguje, ampak nekateri po tem dobesedno hrepenijo, kar ima potencial za odvisnost od igranja iger na srečo.

Zaprtje in čustveno prenajedanje

Dopamin vpliva tudi na fizično zdravje. Lahko se zgodi, da občutite zaprtje (nezmožnost opravljanja potrebe) ali pa se pojavi pretirano poseganje po hrani kar odraža težnjo po nagradi.

PREBERITE TUDI: Takole tarnanje vpliva na vaše možgane (in počutje)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj