Dejstvo, da se otrok spreminja že v fazi dojenčka, je neizpodbitno, prav tako pa vas v korakanju proti drugemu rojstnemu dnevu čakajo velike spremembe, ki so naravnost čudovite. Seveda je tudi to del vzgoje vašega otroka.

Risanje risbice: 15 mesecev

Pomen: Njegove motorične sposobnosti se izpopolnjujejo in seveda otročiček začenja razmišljati tudi kreativno. Tisto, kar je videti kot čačke, je pravzaprav v očeh vašega malčka kot sonček ali rožica, kar pa je velik kognitivni skok naprej.
Naslednji korak: Ko vam otrok pokaže risbico, ne skušajte takoj ugotoviti, kaj je želel narisati, pač pa ga raje vprašajte, na kaj njega spominja. Prav tako pa pohvalite njegov trud in se potrudite, da pohvalite kroge, ki jih je narisal ali pa barve, ki jih je uporabil.

Prepoznavanje delov telesa: 15 do 18 mesecev

Pomen: Njegovo razumevanje besed in spomin se krepita in čeprav verjetno ne more izgovoriti imen delov telesa, lahko nanje pokaže, ko jih vi izgovorite.
Naslednji korak: Enkrat tedensko mu predstavite nov del telesa, da mu pomagate zgraditi besedni zaklad in prav tako pokažite na predmete, ki jih srečata na sprehodu ali v vašem domu in mu povejte, kako se imenujejo.

Dojemanje šal: 18 mesecev

Pomen: Otrok začenja prepoznavati stvari, ki ne grejo tako, kot bi morale. Če si skušate njegove hlače natakniti na glavo ali pa pojesti njegove prstke, bo hitro izbruhnil v smeh.
Naslednji korak: Pomembno je, da se smejite z njim, ko odkrije nekaj zabavnega in humor uporabite tudi v njegovih izbruhih trme. Če denimo noče nositi kape, jo poveznite na svoje koleno in zelo verjetno je, da se bo vaš otročiček ne le smejal, pač pa vam tudi pokazal, kako je prav.

‘Rad te imam’: 18 do 24 mesecev

Pomen: Sprva bo vaš otrok najverjetneje le oponašal vaše besede, a se bo sčasoma naučil, kaj pomenijo, ko bo vaš ljubeč glas povezal s toplim nasmehom in tonom glasu, ki ga boste uporabili, prav tako pa ne bo mogel pozabiti, kakšno veselje vam naredi, ko vam to reče sam.
Naslednji korak: Prav tako pomembna pa so druga čustva, ki jih lahko otroku pomagate prepoznati. Več, ko se bo naučil o čustvih in emocijah, bolje jih bo znal obvladovati. Če ugasnete televizijo in začne jokati, mu povejte, da veste, da je žalosten zaradi tega, vendar bo vesel, ko se bosta igrala na vrtu.

Spoprijateljevanje: 18 do 24 mesecev

Pomen: Otrok postaja vedno bolj samostojen in kaže tudi zanimanje za druge otroke, ki jih pogosto srečuje. Čeprav eno leto stari otroci s sovrstniki ne komunicirajo pomensko, je skupno igranje pomembno za razvijanje njihovih družbenih sposobnosti.
Naslednji korak: Otrokom pustite, da se igrajo po svoje, vendar nikakor ne dovolite agresije ali tepeža, pač pa posezite vmes in jim denimo pokažite, kako si lahko igračko delijo.

Skakanje: 22 mesecev in starejši

Pomen: Velik korak v razvoju vašega malčka prikazuje razvoj motoričnih sposobnosti, saj za skok potrebuje močno razvite mišice v nogah, stopalih in gležnjih in dobro ravnotežje, da se lahko ob pristanku ujame.
Naslednji korak: Ko se enkrat nauči skakati, bodite pazljivi, saj se kaj lahko zgodi, da bo skušal skakati z vsepovsod, bodisi s stola ali postelje. Nikakor ga ne ustavljajte ali opozarjajte, naj bo previden, pač pa mu dajte priložnost, da ‘vadi’ pod vašim nadzorom. Pomembno je namreč, da se nauči uporabljati svoje nove sposobnosti in se hkrati nauči svojih omejitev.

Rdeče zastave pri razvojnih mejnikih

Pediatri in razvojni psihologi postavljajo jasne razvojne mejnike, na podlagi katerih lahko ocenjujejo, kako uspešno se razvija posamezen dojenček. Seveda lahko pride do odstopanj (predvsem v času, kar pomeni, da je nekdo pri razvoju malo počasnejši) in vsa odstopanja še niso razlog za preplah. Spodaj boste našli razvojne mejnike, ki naj bi jih osvojili novorojenčki in dojenčki v prvem letu svojega življenja.

Če se pri vašem otroku pojavljajo vsaj trije razvojni mejniki, ki jih pri določeni starosti še ni osvojil, vam svetujemo, da obiščete izbranega pediatra. Le-ta vam bo lahko podrobneje razložil, kako lahko spodbudite razvoj vašega novorojenčka ali dojenčka.

Od rojstva do štirih mesecev

 • Težave s premikanjem oči.
 • Neodzivnost na glasne zvoke.
 • Ne opazi svojih rok (pri 2 mesecih).
 • Z očmi ne sledi predmetom ali ljudem, ki se premikajo (pri 3 mesecih).
 • Ne prijema predmetov (pri 3 mesecih).
 • Ne nasmiha se ljudem (pri 3 mesecih).
 • Ne oponaša zvokov ali glasov (pri 4 mesecih).
 • Ko pod nogicami zazna trdno površino, se ne odrine (pri 4 mesecih).

Pri sedmih mesecih

 • Zdi se zelo zakrčen, s trdimi mišicami.
 • Glavica mu še vedno omahne nazaj, ko sedi.
 • Stvari se dotika samo z eno roko.
 • Noče se crkljati.
 • Osebam, ki skrbijo zanj, ne kaže nobene posebne naklonjenosti.
 • Pogosto se solzijo ali pa imajo zelo suhe oči.
 • Brez pomoči ne morejo samostojno sedeti (pri 6 mesecih).

Prvo leto

 • Ne plazi se ali pa ga pri plazenju vleče na eno stran telesa.
 • Ne more samostojno stati (potrebuje oporo).
 • Ne išče predmetov, ki so skriti.
 • Ne uporablja enostavne govorice telesa (npr. odkimavanje z glavo za NE).
 • Še nič ne govori.
 • Ko po enem mesecu samostojne hoje, stopal na tla ne postavlja od pete do prstov.

Za razvijanje empatije in uspešno premagovanje razvojnih izzivov pa je pomembno, da malčku veliko berete. S tem mu širite obzorja, bogatite njegov besedni zaklad in mu pomagate premagovati razvojne težave. Za vse tiste razvojne težave, s katerimi se soočajo vsi malčki (od trme pa do strahu pred temo in močenja postelje) pa priporočamo Zdravilne zgodbice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj