Nič ni tako ikoničnega kot klasični Chanelov tvid. Če ste ga že imeli čast nositi – suknjič, obleko ali krilo – veste, da so njegova tekstura, teža in sama aura stvari, iz katerih je ustvarjena čarovnija.

Eden prvih oglasov za Coco Chanel kostim iz tvida

Coco Chanel se je prvič seznanila z moškim suknjičem iz tvida, ko je bila na Škotskem. Kar nekaj let pozneje, natančneje leta 1954, ko je bila ženska moda v znamenju korzetov in nabranih kril, je Gabrielle Chanel predstavila moški suknjič iz tvida kot ženski suknjič. Od takrat pa vse do danes je Chanelova jakna iz tvida postala klasičen kos, ki ne gre nikoli iz mode.

Zato vas bo morda presenetilo dejstvo, da je bil ta edinstven suknjič, prvotno navdihnjen z moškim dizajnom. Gabrielle “Coco” Chanel si ga je zamislila v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, nanj pa so vplivale moške ribiške in lovske jakne iz tvida, ki jih je njen ljubimec, vojvoda Westminsterski, nosil na svojem športnem posestvu Reay Forest v Sutherland.

Potem ko si je Coco Chanel od svojega izbranca izposodila športna oblačila, je spoznala, da ima udobna in voljna tkanina prefinjeno kakovost, ki bi se dobro podala njenim oblačilom za ženske. Leta 1924 je Coco Chanel najela škotsko tovarno, ki je izdelovala njene ikonične tkanine iz tvida: od športnih oblačil do oblek in plaščev. Izbirala je barve, ki jih je navdihovala na škotskem podeželju, in svojim proizvajalce prinašala liste in koščke zemlje.

Ženski suknjič iz tvida je oblikovala šele leta 1954, kar je bil sam po sebi odgovor na hiperfeminizirane obleke v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja in njen poskus, da bi ženskam pomagala, da bi se počutile močnejše. Trend tvida se je razširil kot požar. Videz je hitro postal priljubljen v pariških modnih hišah. Njen suknjič iz tvida bouclé, ki je ponovno oživil grobo škotsko tkanino in zaradi ohlapnega kroja in rahlo krojenih rokavov ženskam omogočil svobodno gibanje, je bil takojšnja uspešnica.

Oglas za kostim iz tvida v reviji Elle v petdesetih letih preteklega stoletja

Gospa Chanel je v tridesetih letih prejšnjega stoletja zamenjala tovarno v severni Franciji in začela kombinirati svoj klasični tvid z volno, svilo, bombažem in celo celofanom, da bi mu dala bolj prefinjen, modni videz in tkanini odvzela težo.

Danes je tvid še vedno pomemben del Chanelove zgodbe in se izdeluje v hiši Lesage v Parizu. “Tvid je narejen s tkanjem osnove in votka z uporabo različnih vrst niti, kar ustvarja edinstven in nekoliko nepravilen videz. Navpično nanizana osnova je ozadje tkanine, ki podpira sestavljanje materialov. Za eno osnovo se lahko uporabi do 12 različnih niti. Vodoravno tkani votek daje tkanini edinstven značaj in ima lahko neomejeno število niti. Tesne, perforirane, teksturirane, debele, z reliefom, pletene,  keper … možnih učinkov je neskončno,” pravijo v hiši.

Različne tkanine iz tvida

V filmu o izjemni modni ikoni in kreatorki, ki ga je hiša izdala leta 2013, je Coco Chanel dejala: “Najtežje pri mojem delu je omogočiti ženskam, da se gibljejo z lahkoto; da se gibljejo, kot da niso v kostimu. Da ne spreminjajo svojega odnosa ali vedenja glede na obleko – to je zelo težko. In človeško telo se vedno premika.”

V začetku leta 2020 je podjetje Lyst poročalo o 74 % porastu iskanj “vintage Chanel jackets”, ki je sledilo trenutku, ko se je Taylor Swift pojavila na naslovnici januarske številke britanskega Voguea v zgodovinski Chanelovi jakni iz tvida iz kolekcije Métiers d’Art Paris-New York 2005.

Chanelov kostim iz tvida obožujejo tudi zvezdnice in članice kraljeve družine

Oglejte si nekaj najbolj zgodovinskih trenutkov Chanel jakne iz tvida.

Coco Chanel

Kraljica Elizabeta

Princesa Diana

Grace Kelly

Kate Middleton

Elizabeth Taylor

Jackie Onassis

Victoria Beckham

Olivia Palermo

Claudia Schiffer

Kendall Jenner

​​​​​​​

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj