smeski

… pošiljanju tekstovnih sporočil dvakrat pogosteje uporabljajo čustvene simbole kot moški.

Čustveni simboli so grafični simboli, ki jim pogosto rečemo kar 'smeški', izražajo pa določena razpoloženja osebe, ki sporočilo pošilja. Hkrati so tudi precejšnja pomoč, saj pomagajo pojasniti sporočilo, ki bi ga lahko naslovnik brez njih sicer razumel narobe ali preveč osebno.

V študiji, v kateri so raziskovali uporabo čustvenih simbolov pri pisanju sporočil na pametnih telefonih, so šest mesecev zbirali podatke moških in žensk in raziskavo opravili na kar 124.000 tekstovnih sporočilih. Tisti, ki so v raziskavi sodelovali, so imeli pol leta v uporabi testne, brezplačne telefone iPhone, niso pa vedeli, čemu je pravzaprav ta testna uporaba namenjena.

Zanimivo je tudi dejstvo, da so v opravljeni raziskavi prav vsi udeleženi uporabljali 'smeške', a jih niso uporabljali tako pogosto. Le 4 odstotki vseh poslanih sporočil so vsebovali enega ali več smeškov. Študija tudi potrjuje pretekle raziskave, kjer je bilo ugotovljeno, da se ženske v neverbalni komunikaciji izražajo bolj čustveno kot v verbalni. Ta raziskava pa je k vsem ugotovitvam dodala še dejstvo, da ženske za izražanje čustev pogosteje uporabljajo smeške, moški pa za izražanje uporabljajo več različnih čustvenih simbolov, s katerimi izrazijo svoje razpoloženje.

Vključeni v tej študiji so uporabili kar 74 različnih smeškov, med njimi pa so seveda prevladovali tisti za izražanje veselja, žalosti, velikega veselja, navdušenja ali smeha. Ti so predstavljali kar 70 odstotkov vseh poslanih čustvenih simbolov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj