Raziskava, v kateri so do tega neverjetnega odkritja prišli pravzaprav po naključju, je hotela ugotoviti, če imajo ženske, ki so noseče z moškimi potomci, bolj podvržene določenim nevrološkim obolenjem, ki so sicer pogostejša pri moških. Pokazalo se je, da so ženski možgani še bolj skrivnostni, kot so mislili doslej.

PREBERITE TUDI: Zakaj ženske zapustijo moške, ki jih ljubijo

Ženske v sebi nosijo DNK tujih moških

V študiji so ugotovili, da ženski možgani pogosto gostijo ‘moški mikrohimerizem’ oz. z drugimi besedami prisotnost moške DNK, ki prihaja od druge osebe in je genetsko povsem drugačen od celic ženske, ki ga nosi. Študija pravi: “63 % testiranih žensk je ‘gostilo’ moške mikrohimerizem  v možganih in sicer v več predelih možganov. Tako so raziskovalci hoteli ugotoviti, od kje ta DNK prihaja.

Sprva so domnevali, da morda od njihovih očetov, a očetova DNK se kombinira z materino, da nastane povsem nova in unikatna. Le od kje bi sicer še lahko prišla? Tekom raziskovanja so nato predvidevali, da od kake nosečnosti z moškim zarodkom. A kaj kmalu se je izkazalo, da tudi to ni pravi odgovor. Namreč ko so delali avtopsije ženskih možganov, nekatere nikoli niso bile noseče, kaj šele z moškim zarodkom – a so v njihovih možganih vseeno našli tujo moško DNK.

PREBERITE TUDI: 7 posledic hčera neljubečih mater

4 možnosti

Raziskovalcem je bilo čedalje manj jasno, kaj se dogaja in zmedeni so se še bolj poglobili v raziskovanje ter šokirani ugotovili sledeče: “Moški mikrohimerizem je bil pogosto prisoten pri ženskah, ki niso imele sinov in celo tistih, ki nikoli niso bile noseče. Ostale možnosti so bile še nezavedajoč se spontani splav; izginuli moški dvojček; da je starejši brat prenesel svoj DNK v materin obtok ali pa spolni odnos. Moški mikrohimerizem je bil veliko bolj pogost in izrazit pri ženskah, ki so imele želen splav kot pri ženskah, ki so bile noseče.“

Po ugotovitvah znanstvenikov so torej možni viri moške DNK v ženskih možganih naslednji:

  • spontani splav, za katerega niso vedele;
  • moški dvojček, ki je tekom nosečnosti izginil;
  • starejši brat je prenesel svojo DNK v materin obtok;
  • spolni odnos.

Upoštevajoč dejstvo, da je imelo kar 63 odstotkov žensk v možganih moško DNK in so se prve tri možnosti nanašale na izjemno nizek odstotek žensk, so raziskovalci prišli do nespornega zaključka, da ta DNK prihaja od …

… spolnih odnosov.

To ima za ženske velik pomen, saj to pomeni, da njihovo telo absorbira celice moških spermijev, ki nato postanejo del njih in njihovega življenja. Za vedno, saj so nekatere starejše ženske, ki so jim delali avtopsijo možganov, nosile v sebi DNK raznih moških preko 50 let.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

Sperma je živa

Moška sperma je živa, gre za žive celice. Še sejo vnese v telo, ‘plava’ in ‘plava’, dokler se ne zadene v določeno steni v telesu, nato se priklopi in zažre v meso. Če so to usta, potuje in se povzpne v nosne poti; notranje uho ter za ušesa, nato zažre v tkivo. Tako preide tudi v krvni obtok ter se naseli v možgane in hrbtenico.

Vse skupaj zveni skorajda futuristična grozljivka, a gre za dokazano dejstvo. Ko so ženske enkrat v svoje telo prejel moško spermo, se je ne morejo več znebiti in postane del njih. Tako so odkrili še nove daljnosežne posledice spolnih odnosov.

Raziskavo so opravili na univerzi Seattle v sodelovanju z raziskovalnim centrom Fred Hutchinson Cancer Research Center.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj