… ženske pokažejo več zanimanja za skupno življenje, če menijo, da bo njihov partner sodeloval pri hišnih opravilih in skrbi za otroke.

moski_gospodinjstvo

(Foto: sanfranciscosentinel.com)

Najprej so izdelali indeks enakopravnosti v 12 razvitih državah, ki si od najbolj enakopravne navzdol sledijo po sledečem vrstnem redu: Norveška, Švedska, Velika Britanija, ZDA, Severna Irska, Nizozemska, Irska, Španija, Nova Zelandija, Japonska, Nemčija, Avstrija in Avstralija. Nato so primerjali te indekse s podatki o ženskah, ki so v zvezi, da bi ugotovili, ali obstaja povezava med enakopravnostjo in verjetnostjo, da ženske živijo skupaj z moškimi. Upoštevali so tudi druge faktorje kot je npr. nezaposlenost med ženskami.

Ugotovili so, da imajo ženske v manj enakopravnih državah med 20 % in 50 % manjše možnosti, da bi živele skupaj z moškim. Zato avtorji raziskave sklepajo, da v državah z višjo stopnjo enakopravnosti obstaja večja verjetnost, da se bodo ženske poročile ali zaživele z moškim. Sicer bi morda pričakovali, da se bo v bolj enakopravnih državah več žensk odločilo, da bodo ostale samske kot pa da bi morale skrbeti za gospodinjstvo, a zaradi manjše družbene stigme je ravno v enakopravnejših državah večja verjetnost, da bodo moški opravili del gospodinjskih opravil.

To odkritje lahko pomaga razvitim državam, v katerih upada število rojstev. V teh državah se zmanjšuje delovna sila, v prihodnjih desetletjih pa se bodo morale soočiti z izzivi kot so pomanjkanje sredstev za javne storitve in socialno podporo. Pari se očitno vprašajo “ali mi bo bolje?” in ženske v manj enakopravnih državah si odgovorijo “n­e,” zato je bolj verjetno, da bodo ostale same in ne bodo imele otrok.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj