Stranski učinki?

Dobra novica je, da je edini nezaželeni stranski pojav nespečnost zaradi vsebnosti kofeina. Vendar pa se kofein v zelenem čaju nahaja v veliko manjših količinah kot v drugih pravih čajih in kavi (30–60 mg kofeina v skodelici zelenega čaja; več kot 100 mg kofeina v skodelici kave), kar pozitivni učinki vsekakor odtehtajo. Zaradi vzporednega delovanja čreslovin, ki se prav tako nahajajo v zelenem čaju, pa je delovanje kofeina v pravih čajih povsem drugačno kot pri zaužitju skodelice kave. Zaradi čreslovin je namreč učinek kofeina blažji, bolj enakomeren in zato manj obremenilen za kardiovaskularni sistem, pri čemer so učinki kofeina na budnost in zbranost prisotni dlje.

Koliko skodelic dnevno zaužiti?

Priporočila se razlikujejo od vira do vira. Nekateri priporočajo 10 skodelic dnevno, drugi pravijo, da zadostujeta že dve ali tri skodelice. Glede na pogosto nasprotujoče si navedbe priporočamo pitje 4 do 5 skodelic dnevno, navdušenci nad to pijačo pa seveda mirne vesti pijejo tudi precej večje količine. Za tiste, ki jim je okus zelenega čaja tako nemogoč, da jim gre že ena sama skodelica izjemno težko po grlu, pa se na tržišču najdejo kapsule z izvlečki zelenega čaja.

pitje zelenega čaja


Pravilna priprava

Da se izognemo uničenju zdravilnih spojin, ki jih v današnjem času, ko preti toliko t. i. civilizacijskih bolezni, krepko potrebujemo, se je dobro držati sledečih navodil.

Vodo za čaj zavremo v posebni posodi in jo takoj, ko zavre, odstavimo z ognja. Odkrito posodo pustimo stati 5 minut, ker se v tem času voda ohladi na 70–80°C, kar je ravno pravšnja temperatura za pripravo zelenega čaja. Količina čajnih lističev je odvisna od čaja, ki ga pripravljamo in tudi okusa vsakega posameznika, v splošnem pa velja pravilo ena čajna žlička za eno skodelico čaja. Pri močnejših sortah odmerimo manjšo količino, pri blažjih pa večjo. Čajne lističe namakamo v vodi od 2 do 5 minut, odvisno od okusa in želenih učinkov. Prvih nekaj minut se izloča predvsem kofein, šele po tretji minuti pa tudi čreslovine, ki ublažijo delovanje kofeina, a so hkrati odgovorne za bolj trpek okus čaja. Pripravljen napitek prelijemo v ogret čajnik (ogrejemo ga tako, da ga predhodno speremo z vročo vodo) in ga postrežemo.

Če pa se na okus zelenega čaja kljub trudu nikakor ne morete navaditi, lahko njegove koristne lastnosti vseeno uživate v obliki naravnih kapsul brez polnil in dodatkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj