Topla tekočina, polna okusa, steče po grlu in nas pogreje, predrami, umiri. Uživamo v vsaki skodelici pravega čaja.
 

pravi čaj

Čaj je pijača, ki jo pripravimo tako, da listke, vejice in vršičke rastline Camellia sinensis (slo. čajevec) za nekaj minut prelijemo z vročo vodo. Prevretki drugih rastlin (rooibos, razna zelišča), delov rastlin (lubje) ali njihovih plodov (sadežev – borovnice, šipek) se pri nas napačno imenujejo čaj, zato v izogib zmedi za prevretek čajevca uporabljamo besedno zvezo pravi čaj. Štirje osnovni tipi pravega čaja, razvrščeni od najmanj do najbolj obdelanega, so sledeči:

 • beli čaj,
 • zeleni čaj,
 • oolong ali rdeči čaj,
 • črni čaj.
beli čaj zeleni čaj
 beli čaj  zeleni čaj
oolong_caj črni čaj
 oolong čaj  črni čaj

Če je verjeti legendi, je čaj izumil kitajski cesar Shennong, okrog leta 2740 pr. n. š. Medtem ko je počival v senci drevesa, čajevca seveda, in pil prevreto vodo, je zapihal veter in v njegovo skodelico zanesel nekaj lističev prej omenjenega drevesa. Cesar je opazil, da tekočina spreminja barvo in jo je, skladno s svojo radovedno naravo, tudi poskusil. Presenečen je bil nad njenim prijetnim okusom in poživilnim učinkom. Kakorkoli že, na Daljnem vzhodu že več tisočletij poznajo in uživajo pravi čaj, predvsem zelenega, zlasti zaradi njegovega izjemno pozitivnega vpliva na dobro počutje. V zadnjem času se njegove zdravilne vrednosti (sploh kot preventivo pred civilizacijskimi boleznimi) zavedajo tudi na zahodu. Pravi čaj je namreč naravni vir aminokisline teanin (ki ima predvsem sproščujoč učinek), poživilnega kofeina, teobromina, poleg tega pa vsebuje tudi obilico flavonoidov, ki učinkujejo kot antioksidanti v borbi proti prostim radikalom (teh vsebujeta največ beli in zeleni čaj). Ne vsebuje skoraj nič ogljikovih hidratov, maščob ali beljakovin. Za pravi čaj je značilen rahlo grenak, trpek okus.
 

Vzgoja

Čajevec je zimzelena rastlina, ki raste v tropskih in subtropskih klimatskih pasovih, saj potrebuje dovolj dežja in kislo zemljo. Mnogo kvalitetnih sort čajevca raste na višjih nadmorskih višinah (okrog 1500 metrov), saj je rast tu počasnejša, kar daje čaju boljši okus.

Rastlina sama po sebi zraste v drevo, vendar pa jih na plantažah obrežejo na višino človeškega pasu, da olajšajo obiranje. Obira se zgolj zgornjih dva do pet centimetrov odrasle rastline, ki se v sezoni rasti obnovi v 7 do 10 dneh.

Uporabljata se predvsem dve glavni variaciji, kitajska rastlina z majhnimi listki (Camellia sinensis) in assamska rastlina z velikimi listki (Camellia sinensis assamica).
­

plantaža čaja

18 KOMENTARJI

 1. Staša krasen članek in zelo lep izbor fotografij. Se veselim nadaljevanja, čaji so moja priljubljena pijača tako poleti kot pozimi, ampak slutim, da mi še veliko znanja okrog tega manjka.

 2. Take trikotne vrečke sem do sedaj zasledila le pri Liptonu. Bom vesela, če bo v nadaljevanju še seznam takih trikotnih čajev poleg omenjenega, ki se jih da tudi v SLO dobiti, saj take dobim le zunaj.

 3. Inca, si zadela 😉

  Rene, tudi meni brez čajev živeti ni, v vsakem letnem času, večkrat na dan.

  Hvala vsem za pohvale, me veseli, da vam je članek všeč.

  Elvisa piramidalne vrečke sem tudi jaz zasledila le pri Liptonu, ki sem ga prav tako kupila le v tujini. Bom pa malo raziskala v tej smeri.

  Glede seznama trgovin, kjer se lahko kupi razsute čaje pa se bom posvetovala z uredništvom, da ne bi slučajno komu delala reklame.

 4. super članek in se veselim nadaljnjih. midva spijeva tudi po nekaj litrov čaja na dan, pri čemer čaji v razsuti obliki zavzemajo približno 75%, ker so neprimerljivo boljši, bolj aromatični in okusnejši od tistih v vrečkah (podobna primerjava, sicer iz kadilskega sveta, je kupljena cigareta ali pa taka, ki jo zvijemo sami iz aromatičnih tobačnih listkov). pri naju doma so vedno obvezno tile čaji: zeleni Pina Colada, zeleni Rdeča pomaranča, zeleni Divja češnja, črni Medina, črni Assam Dirial FTGFOP, ter zeliščni mešanici Wellnes Harmonija in Wellness Sprostitev (vse iz čajine Cha). resnično lahko rečem, da si svojih dni ne predstavljam brez čajev.

 5. Kot velika ljubiteljica čajev se tudi jaz že veselim nadaljnih člankov! skoraj vedno uporabljam čaje v razsuti obliki, najbolj pa so mi všeč zeleni čaj jasmin, japonska češnja, zelena vanilija, od črnih čajev pa vanilija, divja češnja, cimet.

 6. Zelo zanimivo, vedno z veseljem kaj preberem o pravih čajih. Pijem največ zeleni čaj, z različnimi dodatki. Ponavadi imam doma kakšne 3-4 različne. Naslednji nakup pa bo prav gotovo beli čaj. Vedno kupujem čajčke v razsutem stanju.

 7. Tudi mene ste pred kratkim navdušile za čajčke. Zaenkrat jih imam 4 (iz CHA of kors).
  Pijem pa obvezno vsaj 2x na dan 😉 Še fanta sem okužila, tako da on zdaj niti kave ne pije (jaz si jo pa še privoščim – za dobro jutro ;)).

 8. tudi jaz bom naslednjič kupila beli čaj…je pa pri meni obvezen, predvsem pozimi zeleni čaj katerea pijem nesladkanega z dodatkom mleka

  hvala za članek

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj