… in je ena redkih rastlinskih živil, ki vsebuje zadostne količine vseh devetih esencialnih aminokislin. Prav tako vsebuje veliko vlaknin, magnezija, vitaminov B, železa, kalija, kalcija, fosforja, vitamina E in različnih koristnih antioksidantov. V nadaljevanju preberite nekaj koristi kvinoje za zdravje.

Vsebuje rastlinski spojini kvercetin in kaempferol

Učinki prave hrane za zdravje presegajo vitamine in minerale, s katerimi ste morda seznanjeni. Hranil v sledovih je na tisoče, od katerih so nekatera izjemno zdrava. Sem spadajo rastlinski antioksidanti, imenovani flavonoidi, ki dokazano ponujajo različne koristi za zdravje. Dva posebej dobro raziskana flavonoida sta kvercetin in kaempferol, ki ju v velikih količinah najdemo v kvinoji. Dejansko je vsebnost kvercetina v kvinoji celo višja kot v tipičnih živilih z visokim kvercetinom, kot so brusnice. V študijah na živalih so pokazale, da imajo te pomembne molekule protivnetne, protivirusne, protirakave in antidepresivne učinke.

Ima nizek glikemični indeks, kar je dobro za nadzor krvnega sladkorja

Glikemični indeks je merilo, kako hitro živila zvišujejo raven sladkorja v krvi. Uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom lahko spodbudi lakoto in prispeva k debelosti. Takšna živila so povezana tudi s številnimi pogostimi, kroničnimi zahodnimi boleznimi, kot so diabetes tipa 2 in bolezni srca. Kvinoja ima glikemični indeks 53, kar velja za nizko število. Vendar je treba upoštevati, da je še vedno dokaj visoko v ogljikovih hidratih. Zato ni dobra izbira, če se držite diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (LCHF).

Vsebuje pomembne minerale kot sta železo in magnezij

Mnogi ljudje ne dobijo dovolj nekaterih pomembnih hranil. To še posebej velja za nekatere minerale, zlasti magnezij, kalij, cink in (za ženske) železo. Kvinoja vsebuje zelo veliko vseh 4 mineralov, zlasti magnezija, z eno skodelico (185 gramov), ki zagotavlja približno 30% priporočene dnevne vrednosti. Težava je v tem, da vsebuje tudi snov, imenovano fitinska kislina, ki lahko te minerale veže in zmanjša njihovo absorpcijo. Z namakanjem in / ali kalitvijo kvinoje pred kuhanjem pa lahko zmanjšate vsebnost fitinske kisline in naredite te minerale bolj biološko uporabne.

PREBERITE TUDI: Kvinoja s piščancem in zelenjavo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj