Zakaj Zdrave ritke? Zato, ker uporaba pralnih plenic prinaša pozitivne vplive na zdravje otroka, a ob enem tudi zagotavlja, da bo rasel v zdravem okolju.

Preko dela z vrtci, družinami z majhnimi otroki in bodočimi mamicami, lokalnimi skupnostmi ter komunalnimi podjetji, je namen projekta sprememba miselnih vzorcev v smeri, da:

  • je uporaba pralnih plenic preprosta,
  • je njihova uporaba cenovno ugodnejša,
  • prinaša dodatne pozitivne učinke na zdravje in počutje otrok ter na okolje.

Otrok do kahlice porabi okvirno 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kg odpadkov, po ocenah britanske okoljske agencije jih 86 % konča na odlagališčih, kjer razpadajo med 200 in 500 leti. Po statističnih podatkih se je v Sloveniji leta 2012 rodilo 21.938 otrok, ki bodo plenice uporabljali 2,5 let. Tako letno okvirno nastane preko 38.000 ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 milijonov EUR.

Pralne plenice so septembra že uvedli v Vrtcu Vrhnika. V anketi, ki so jo izvedli Ekologi brez meja, je 70 % staršev podprlo uvedbo pralnih plenic. Vse teme, povezane s pralnimi plenicami in projektom, bodo Ekologi brez meja odpirali tudi na Facebook strani Zdrave ritke. Vabijo vse, da se jim pridružijo z razmišljanji in pobudami. In seveda svojimi izkušnjami ter pomisleki glede uporabe pralnih plenic.

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj