… debelost in z njo seveda tudi bolezni, ki jih debelost prinaša, pa postaja čedalje bolj razširjena, imajo novo težavo: debelost in hudo debelost njihovih domačih živali.

debele_zivali

Da debelost hišnih ljubljenčkov, ki so večinoma zaprti v stanovanjih in hišah in jim torej manjka gibanja, poleg tega pa so prekomerno hranjeni, postaja čedalje večji problem, je pokazala raziskava, ki je pokazala zaskrbljujoče število debelih živali – predebela naj bi bila namreč večina odraslih psov in mačk, katerih lastniki so Američani.

Po podatkih zveze za preprečevanje debelosti hišnih ljubljenčkov (Association for Pet Obesity Prevention) naj bi postajala debelost iz leta v leto hujša. Zavedajo pa se tudi razlogov, ki sta preveč hrane in premalo ali celo nič gibanja. Dodatni problem predstavlja tudi dejstvo, da se tudi (trenutno še) normalne živali redijo s pospešeno hitrostjo – v ZDA je tako ekstremno debelih kar 41 milijonov psov in 47 milijonov mačk.

Tako kot pri ljudeh, pa seveda tudi pri živalih debelost prinese vrsto bolezni in zdravstvenih težav; visok krvni tlak, artritis, diabetes, več vrst rakov in mnoge druge. S tem se njihovo življenje skajša za najmanj 2 leti, da je pri debelosti tudi kakovost življenja neprimerljivo slabša, pa je najbrž povsem nepotrebno poudarjati.

In ponovno tako, kot (debeli) ljudje izgubljajo realno percepcijo o tem, kaj je normalno, kaj presuho in kaj predebelo, se to dogaja tudi pri živalih – njihovi debeli lastniki, ki svoje odvečne maščobne obloge dojemajo kot ‘obline’, ne vidijo, da so njihove živali (pa tudi otroci) debele ali zelo debele. V raziskavi so namreč ugotovili, da je večina lastnikov ‘oblin’ svoje ekstremno debele živali ocenila kot ‘normalne’.

Izvajalci raziskave so povedali, da je stanje – pa ne le pri živalih, temveč seveda tudi ljudeh in otrocih – zelo zaskrbljujoče, saj poleg nezdrave hrane nihče več ne telovadi. Lastniki živali sploh ne vodijo na sprehode, otroci so cele dneve za računalniki in TV ekrani. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da problema ne vidijo, tisti, ki bi ga morali, torej debeli ljudje oz. lastniki debelih živali in starši debelih otrok, zato si upamo napovedati, da izboljšanja vsaj v naslednjih 10 letih ni za pričakovati, ampak prej še poslabšanje in posledično še več bolezni.

3 KOMENTARJI

  1. Meni se zdi zaskrbljujoče tudi to, da so eni lastniki (in to pri nas, jih osebno poznam) celo ponosni na to, kako “lepo rejene” so njihove živali. Seveda ko jim hočeš dopovedat, da to ni ok, so oni najbolj pametni in prepričani, da je njihov pes/maček popolnoma zdrav, oni so pa super lastniki, ker mu zagotavljajo toliko hrane, da ni nikoli lačen ://

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj