… avtomobila, nato pa ga pri isti zavarovalnici leta in leta le podaljšuje in mu ne namenjajo posebne pozornosti. Kot poudarjajo  na ZPS je to največja napaka – vprašanje je, ali obseg zavarovanja sploh ustreza njihovim potrebam, zanj pa morda plačujejo več, kot bi lahko. Cilj, ki ga želimo doseči z izbiro pravega avtomobilskega zavarovanja, je, da smo zadostno zavarovani v primeru nezgode ali druge škode in da za to plačujemo le toliko, kot je potrebno, ne pa preveč.

"Naše primerjave ponudbe avtomobilskih zavarovanj vedno znova potrdijo, da je lahko razlika v ceni med primerljivimi produkti na letni ravni tudi do nekaj sto evrov, posebej pri večjih avtomobilih in v višjih premijskih razredih," je izpostavila Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Med zavarovalnicami se ponudba obveznega avtomobilskega zavarovanja po vsebini ne razlikuje, zato lahko osnovno primerjavo opravite že na podlagi cene. To pa nikakor ne velja za kasko zavarovanje, pri katerem so razlike v vsebini in glede možnosti izplačila odškodnine zelo očitne. Ko se odločate za kasko zavarovanje, naj ima vsebina prednost pred ceno. Saj veste, tudi ugodno zavarovanje je drago, če ne služi svojemu namenu."

Nasvet ZPS: 6 korakov do izbire pravega zavarovanja

1. Preverite obstoječo zavarovalno polico

Podrobno preberite vso dokumentacijo o sklenjenem avtomobilskem zavarovanju, tudi besedilo v »drobnem tisku« (splošni in posebni pogoji, ki veljajo za vaše zavarovanje). Seznanite se z višino kritij, ki jih vsebuje vaša pogodba, morebitno odbitno franšizo in ceno, ki jo za to plačujete.

2. Primerjajte ponudbe

Preverite cene primerljivih zavarovanj in se prepričajte, ali je zavarovanje, ki ga imate, resnično najugodnejše. Ponudbe se lahko (predvsem pri neobveznih zavarovanjih) razlikujejo tudi vsebinsko. Osnovno primerjavo lahko opravite že na spletu, saj je na voljo nekaj spletnih primerjalnikov avtomobilskih zavarovanj. Ko naredite ožji izbor, prosite izbrane zavarovalnice za konkretne ponudbe.

3. Znižajte ceno

Zavarovalnice pri avtomobilskih zavarovanjih ponujajo številne popuste. Ti so lahko odvisni od voznikovih osebnih okoliščin (izkušeni voznik, mlada družina …), njegove vožnje (način vožnje, število prevoženih kilometrov, opravljen tečaj varne vožnje …), od značilnosti vozila (dodatna varnostna oprema), od načina sklenitve zavarovanja, načina plačila (enkratno gotovinsko plačilo je običajno ugodnejše od obročnega odplačevanja)… Zavarovalnice se razlikujejo tudi po višini popustov, ki jih ponujajo. Preverite torej, kaj vam ponujajo izbrane zavarovalnice in pri kateri lahko še dodatno znižate ceno, ki jo boste morali plačati za zavarovanje vozila.

4. Preverite ponudnika

Preden izberete zavarovalnico, preverite njeno zanesljivost. Nekatere zavarovalnice so znane po tem, da so postopki obravnave zahtevkov daljši, da je delež zavrnjenih zahtevkov večji in po drugih težavah pri pridobivanju zavarovalnine. Pozanimajte se pri sorodnikih in znancih, preverite spletne forume. Če je z nekim ponudnikom imelo slabe izkušnje večje število potrošnikov, je seveda verjetnost, da boste na težave naleteli tudi vi, večja.

5. Ne podpisujte prehitro

Smiselno je, da se za zamenjavo zavarovalnice odločite ob izteku obstoječega zavarovanja, da se izognete morebitnim finančnim in drugim pogodbenim obveznostim zaradi predčasne prekinitve. Ko se odločite za ponudbo, ki vam najbolj ustreza, pred podpisom podrobno preberite celotno pogodbo in pogoje. Če vam kaj ni jasno, zahtevajte od zavarovalnice dodatna pojasnila. Seznanite se tudi s svojimi obveznostmi in postopki uveljavljanja zahtevkov, če pride do škode. Novo pogodbo podpišite šele, ko vam bo v celoti jasna oziroma razumljiva njena vsebina.

6. Vsako leto znova

Enkrat letno pred iztekom zavarovanja ponovite postopek izbire pravega zavarovanja in zavarovalnice. Trg se namreč hitro spreminja in ni nujno, da bo izbrano zavarovanje najugodnejše in najprimernejše za vas tudi v naslednjih letih.

 

Več o različnih vrstah zavarovanja lahko preberete na povezavi ali v reviji ZPStest, maj 2016.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj