Takole je zgodbo opisal ločeni Matt.

Sliši se tako nerazumno: »Žena je zahtevala ločitev, ker sem občasno pustil posodo ob koritu«. Dejstvo, ki iz nje naredi trapo in iz mene žrtev nepoštenih pričakovanj. Ljudje radi to počnemo: s prstom kažemo na druge in razlagamo, zakaj je nekaj šlo k vragu. »Ta stvar se je slabo končala zaradi tega in onega, zaradi njega ali nje, zaradi njegovih ali njenih dejanj… in ne zaradi mene ali mojih dejanj!«

Včasih res pustim uporabljen kozarec na kuhinjskem pultu, le nekaj centimetrov stran od pomivalnega stroja. To zame ni velika reč. To zame ni bila velika reč takrat, kot sem bil poročen. Ampak bila je to zelo pomembna stvar zanjo. Vsakič, ko je šla mimo kuhinje, in našla kozarec ob koritu, je bila bližje temu, da se izseli in me zapusti. Le da tega takrat še nisem vedel. Ampak tudi če bi vedel – ne vem, če bi zaradi tega spremenil svoje obnašanje, saj bi trmasto stvari še naprej počel po svoje.

Moški nismo otroci, čeprav se tako obnašamo

Občutek, da smo spoštovani s strani drugih, je za moške pomemben občutek. Občutek, da nas žena spoštuje, je za nas, moške, življenjsko pomemben. Mogoče sem mislil, da me bo žena spoštovala preprosto zato, ker sem si z njo zamenjal zaobljube. A nekaj vem zagotovo: nikoli ne bi pomislil, da je polaganje umazane posode v pomivalni stroj povezano s tem, da si zaslužim ženino spoštovanje.

Spomnim se, kako je moja žena pogosto pravila, da jo je najbolj izčrpavalo to, da mi je vedno morala govoriti, kaj naj naredim doma. Najbolj seksi stvar na moškemu je prav to, da reče “Imam to” in potem poskrbi za stvari, za katere je pač potrebno poskrbeti.

Vedno sem ji govoril: “Samo povej mi, kaj naj ti pomagam in bom takoj to naredil”. Ampak ona ni želela biti moja mati. Želela je biti moja partnerica, želela je le, da uporabim svojo inteligenco in logično razmišljanje, da vzdržujeva najino gospodinjstvo.

Želela je, da sam opazim stvari, ki morajo biti narejene. Takrat se mi je zdelo to tako nerazumno. 

Moški smo sposobni

Moški so izumili in ustvarili marsikaj. Moški imajo na vseh področjih človeštva izjemne dosežke. Moški so sposobni. Torej so moški več kot sposobni postoriti tudi opravila, glede katerih se pritožuje žena. Česar moški nismo sposobni pa je to, da ne znamo predvidiveti občutij naših žena, kajti moški in ženski čustveni odzivi se zelo dramatično razlikujejo.

“Hey, Matt! Zakaj bi pustil kozarec na kuhinjskem pultu, namesto da bi ga dal v pomivalni stroj?”

Za to obstaja več razlogov.

a)    Morda ga bom ponovno uporabil.

b)    Vseeno mi je, če je kozarec tam (razen, če pričakujemo goste).

c)    Vedno mi bo vseeno, če bo kozarec tam. Ne predstavljam si, da bi bilo kadarkoli lahko kaj drugače. Nikoli mi ne bo mar za ta kozarec, tako kot mi ni mar za kvačkanje ali delu na vrtu. Vseeno mi je.

Le EN RAZLOG je, da bi kdaj začel pospravljati ta kozarec za seboj. Lekcija, ki sem jo spoznal mnogo prepozno: kozarec bi lahko pospravil zato, ker cenim, spoštujem in ljubim svojo partnerico in ker NJEJ to res nekaj pomeni. Razumem, da jo res zaboli, ko pustim kozarec na pultu, ker to enako, kot da bi ji rekel: “Hej, ne spoštujem te in ne cenim tvojih misli in mnenja. To, da si ne vzamem štirih sekund, da bi dal kozarec v pomivalni stroj, mi je bolj pomembno, kot si mi pomembna ti”.

Kar naenkrat stvar ni več tako banalna, kot je banalna umazana posoda. Zdaj je to dobilo povsem nov pomen. To, da bi pospravil kozarec za seboj, bi pomenilo dejanje ljubezni in žrtvovanja. Vzelo bi mi le 4 sekunde. To se ne zdi veliko. Le toliko bi si moral vzeti za nekoga, ki dnevno skrbi zame.

Ni mi potrebno razumeti, ZAKAJ je njej ta neumen kozarec tako zelo pomemben. Razumeti in spoštovati bi moral le to, da njej pač to tako veliko pomeni.

  • Ljubezen in spoštovanje do nje = položiti kozarec v pomivalni stroj.
  • Ljubezen in spoštovanje do nje = pobrati perilo s tal.
  • Ljubezen in spoštovanje do nje = ne umazati tal, za katere se ona tako trudi, da bi bila čista.
  • Ljubezen in spoštovanje do nje = pomagati pri skrbi za otroke, da se ona lahko malo spočije.
  • Ljubezen in spoštovanje do nje = “Hey, draga! Ali ti danes lahko kaj pomagam ali grem iskat v trgovino?”
  • Ljubezen in spoštovanje do nje = tisoče dejanj, ki izkažejo ljubezen bolj kot jih bodo besede kdajkoli.

Da, tako preprosto je.

PREBERITE TUDI: 32 krutih resnic o resnih razmerjih

Človek, ki je zmožen te spremembe vedenja – tudi, če svoje partnerice ne razume ali se ne strinja z njenim miselnim procesom – ima lahko odlično razmerje.

Moški, ki se bo želel boriti za pravico, da lahko kozarec pusti, kjer hoče, bo dejal: “Zaleti se nekam, žena! Vsak dan se dnevno žrtvujem zate, ti pa mi paničariš in zganjaš dramo zaradi ENEGA kozarca, ki ga pustim na pultu? Le nekaj sekund ti vzame, da ta us*rani kozarec pospraviš v stroj in tega ne moreš storiti? Spet boš uničila miren večer, saj s tem kozarcem le iščeš prepire. Po vsem, kar sem storil zate, in za kar nikoli ne slišim besede “hvala”, boš sedaj za kozarec spremenila v zakonsko težavo? Če hočeš, da kozarec pristine v pomivalnem stroju, ga pospravi sama, brez da bi mi težila. Za brezveze težiš. “

Tak moški se ne želi ločiti od svoje žene le zaradi kozarca, saj to smatra kot totalno nepomembno stvar. On želi, da ona uvidi njegov vidik: zakaj bi bil ta kozarec v življenju tako pomemben, vzame ti le štiri sekunde, da ga pospraviš, poleg tega ni gostov, ki bi ga opazili. Zakaj, za vraga, bi bil to tak velik problem? Ona bi morala spredvideti, kako pretirava in kako preveč pedantna je.

Ona se z njim ne bo nikoli strinjala, ker zanjo to pač ni le kozarec. Situacija s kozarcem je lahko katerakoli situacija, v kateri se ona počuti necenjena in nespoštovana s strani svojega moža. Ona se noče ločiti, ker njen mož pušča kozarec na kuhinjskemu pultu. Ona se želi ločiti, ker se ne počuti cenjene in spoštovane, kar vodi do tega, da se ne počuti ljubljene, zaradi česar ne more računati nanj kot na življenjskega partnerja. Ne more mu zaupati. Ne počuti se varne. Najti mora nov prostor, kjer se bo počutila varno. Moški se bo boril, ker misli, da ima prav: umazan kozarec ni bolj pomemben kot zakonski mir. Večina moških ne bi ugotovila, da se ona ne prepira le zaradi kozarca. Ona se prepira, zaradi spoštovanja in ljubezni. Prepira se, ker želi občutek cenjenosti in vrednosti.

PREBERITE TUDI: Kako navaditi partnerja (ali otroke) na pospravljanje (4 nasveti)

Če bi le on to VEDEL – če bi on to RAZUMEL – da situacija s kozarcem in podobni prepiri vodijo do ločitve, bi o tem bolje premislil in pomagal pri opravilih, ki veliko pomenijo njegovi ženi.

Ženske moških ne razumejo: kljub temu, da mu tisočkrat in tisočkrat povejo – tudi s solzami v očeh – kaj od njega pričakujejo, in kako jih boli, ker jim ne pomagajo, moški še vedno ne razumejo in ne pomagajo in to ženske močno boli.
To je pomembno: tudi če boste moškemu milijonkrat povedale nekaj, kar zanj ne bo imelo smisla, ne bo zaleglo. Moški se v obratni situaciji namreč nikoli ne bi počutil prizadetega, zato ne razume, zakaj se tako počuti ona in zakaj to uporablja v borbi proti njemu. To se zdi nepošteno. Moški mislijo, da ženska pretirava in da je sama izbrala, da se bo počutila tako.

Ko se z nekom zaljubite in ga ljubite in ko se odloćite živeti skupaj, bi vam moralo biti v veselje skrbeti za vajino skupno gnezdece, ne pa tega jemati le kot zoprno opravilo.

Gospodinjskih opravil ne smete jemati z mislimi kot: “Spet moram početi to butasto stvar, ki mi jo je naročila”, temveč kot “Z veseljem pomagam ženi, saj vedno lahko računa name in na mojo pomoč”.

Ko moški sam pride do tega, zakaj nek ”butast kozarec” na pultu tako močno užali ženo, da se zaradi tega počuti strto, necenjeno, nespoštovano in žalostno, ko moški začne razumeti situacijo, četudi zanj nima smisla, potem je končno dojel bistvo.

Vse se spremeni.

Povzeto po: SHE DIVORCED ME BECAUSE I LEFT DISHES BY THE SINK

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj