Skype je zadnja leta zaradi uporabnosti in načina delovanja pridobil na priljubljenosti. Veliko podjetij po vsem svetu Skype uporablja kot način komunikacije med zaposlenimi ter z oddaljenimi poslovnimi partnerji, strankami,… Zato nikar ne bodite presenečeni, če boste zaposlitveni intervju opravljali kar preko programa Skype.

Zakaj se uporablja Skype?

Kadroviki uporabljajo Skype za razgovore, ker razgovor lahko opravijo hitro in brez dodatnih stroškov, hkrati pa vidijo potencialnega kandidata za delovno mesto. Poleg tega Skype omogoča tudi tekstovni pogovor, ki pride prav pri deljenju spletnih povezav in  prenosu datotek.

Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na video intervju za službo.

Kako se pripraviti in učinkovito izpeljati Skype intervju za zaposlitev?

Delodajalec vas bo običajno kontaktiral na želeni kontaktni naslov in vas povprašal, če lahko izvedeta zaposlitveni intervju preko Skype video klica.  Ker boste vedeli, kdaj bo Skype klic potekal, se lahko nanj tudi dobro pripravite. Pred samim Skype video klicem, boste morali dodati kadrovikovo uporabniško ime med kontakte oz. sporočiti svoje uporabniško ime in potrditi zahtevo.

Pripravite prostor

Zelo pomembno je, da se nahajate v mirnem in tihem prostoru, kjer vas ne bodo motili zvoki televizije, radia, hrup prometa, glasni pogovori, odprto okno ali zvonjenje telefonov. Najbolje je, da se nahajate v sobi, kjer vlada tišina in ni ljudi.

Zaprite druge programe

Med izvajanjem intervjuja preko video klica Skype je pomembno, da zaprete vse ostale programe, ki bi lahko motili vaš pogovor z raznimi zvoki ter opozorili. To še posebej velja za razna družbena omrežja, kot je Facebook in Twitter.

Pomemben je  vaš izgled

Ne pozabite, da vas sogovornik vidi ravno tako, kot bi vas videl na osebnem sestanku. Uredite se, saj boste tudi na takšen način dokazali, da ste oseba, prava za delovno mesto.

Ne pozabite se smejati

Seveda je intervju za delovno mesto izjemno resna zadeva, vendar je pomembno, da se znate nasmejati. Delodajalec sicer išče odgovorno osebo, vendar pa mora ta imeti tudi čustva na pravem mestu, dobro mero humorja ter prijazen videz.

Glejte v kamero

Pomembno je, da med intervjujem gledate v kamero in ne na področje, kjer vidite sami sebe. Delodajalec mora imeti občutek, da se pogovarjate z njim.

Ne pozabite na govorico telesa

Govorica telesa je nekaj, kar dobri managerji enostavno obvladajo. Takoj lahko ugotovijo, kdaj je osebi neprijetno, kdaj laže, kdaj govori nepreverjena dejstva,… Zatorej med samim intervjujem preko Skypa pazite na govorico telesa, ki naj bo odprta ter sproščena.

V ozadju imejte zapiske

Video klic vam omogoča, da imate v ozadju zapiske z opornimi točkami, kar sogovornik ne bo opazil. Zato si z njimi lahko pomagate.

Opozorite na morebitne težave s povezljivostjo

V primeru, da imate težave z zvokom, sliko ali internetno povezavo, na to sogovornika oziroma delodajalca nemudoma opozorite. Npr. opravičite se, da zadnjega stavka niste slišali, ker prihaja do prekinitev pri povezavi ali opozorite, da prihaja do zamude pri prenosu slike ali glasu. Če slučajno pride do električnega mrka ali popolne prekinitve povezave sogovorniku pošljite tekstovno sporočilo, elektronsko sporočilo preko mobilnega telefona ali ga pokličite na telefon.

Zaposlitveni intervju preko Skypa je lahko izjemno uspešen

Ob upoštevanju vseh zgoraj naštetih nasvetov boste zagotovo na pravi poti do zaposlitve. Bodite preprosti, bodite natančni, bodite takšni, kot ste. Le tako boste vzbudili zaupanje tudi preko video klica Skype in morebiti bo prosto delovno mesto ravno vaše!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj