… bolj produktivni, v delo vložijo več časa in energije in so bolj zadovoljni kot njihovi sodelavci s strogim režimom delovnega časa.

Vsak delavec, ki je kdaj delal od doma, ve, da je plačan na število ur, ki jih vporabi za delo. Vendar to delo lahko opravlja od doma, v svoji pižami, zaradi česar ima občutek, da mu je delodajalec dal nekaj več, za kar pa se želi oddolžiti – a kako?

gibljiv_delovni_cas


Raziskava, ki je bila pred kratkim opravljena med več kot 2000 zaposlenimi v velikih korporacijah v Veliki Britaniji, je ugotovila in potrdila, da so delavci, ki imajo na voljo gibljiv in prilagodljiv delovni čas, pripravljeni delati več in bolj intenzivno kot njihovi sodelavci s strogim režimom delovnega časa. To je način oddolžitve za svobodo, ki jo ima deavec, ki lahko izbira, kdaj in kje bo delal. Poleg tega so poročali, da so imeli takšni delavci tudi manj stresa, so bili bolj zadovoljni s svojo službo in čutili večjo stopnjo lojalnosti do delodajalca.

Eden izmed znanstvenikov je v zvezi s temi ugotovitvami dejal, da gre za ‘zlato pravilo’: ljudje so namreč motivirani po pravilu recipročnosti. Potrudiš se za druge, če se drugi potrudijo zate.

Skratka, režimi s strogim delovnim časom prihajanja in odhajanja na delo se nikakor ne obnesejo v drugem smislu kot tem, da so na delovnem mestu prisotni vsi delavci naenkrat, če pa želi delodajalec več lojalnosti in vloženega truda v delo, pa bi moral biti bolj prilagodljiv in razmisliti o fleksibilnem delovnem času vsaj pri delih, kjer je to izvedljivo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj