Vsaka sezona prinaša nove modne trende. Nekateri se bolj primejo, drugi manj; nekateri se obdržijo, drugi so skorajda muhe enodnevnice. Trend, ki se najverjetneje ne bo zelo dolgo obdržal, a deluje nadvse prestižno in bogato, je žamet. Žamet smo videli skorajda na vseh modnih pistah za jesen in zimo. Na čevljih je prisoten že dve sezoni; lansko leto smo ga začeli v večji meri opažati na zvezdnicah; sedaj pa se je razširil še na praktično vse (dobesedno!) druge kose oblačil.
 
Prednost žameta je, da je zaradi svojega bogatega videza videti zelo razkošno, zato je primeren tudi za svečane priložnosti. Minus pa je, da je malce težak za vzdrževanje, hitro se obrabi (sploh na bolj izpostavljenih predelih kot so npr. komolci) in še hitreje pride iz mode (izjema so klasični kosi kot npr. svečane obleke in suknjiči).
 
A brez skrbi – letošnji kosi so takšni, da so nadvse nosljivi tudi čez dan; pa tudi kombinacije sodobne in sveže, na kakršne pred leti še pomislili ne bi: npr. preprosta obleka z naramnicami, ki jo oblečete preko bluze, ali majice; žametni suknjič v kombinaciji z džinsom in mokasini ali celo supergami.
 

Pa si oglejmo štiri najbolj značilne in vsestransko uporabne žametne kose, s katerimi bomo lahko popestrile letošnjo jesensko-zimsko garderobo.

 

Žametna obleka

Izberite zelo preprost, minimalističen, lepo padajoč model brez pretiranih naborkov in volančkov. Držite se preprostega načela 'manj je več'.
 
Kombinirate jo lahko s plastmi lepo padajočih verižic in finimi visokimi petami. Nekatere modne navdušenke jo nosijo celo v kombinaciji z majico in supergami. Vsekakor je žametna obleka videz, s katerim ne boste zgrešile niti zvečer oz. za posebne priložnosti – uskladite le modne dodatke: torej s petami in verižicami za svečan videz in z majico čez dan.
 

Žametni suknjič

Suknjič je kos, ki je večna klasika in celo žametni ni nikoli zares iz mode v smislu, da bi v njem izgledale, kot da smo prespale desetletje ali dve. Za svečan videz ga kombinirajte z elegantnimi črnimi hlačami ali dolgim krilom in bluzo; za bolj sproščen dnevni pa ga mirno kombinirate na džins hlače kateregakoli kroja oz. modela in salonarje špičake; mokasinke; balerinke in celo superge. Z navadno T majico bo videz zelo casual, primeren za vsak dan in po opravkih, z bluzo in balerinkami ste že stopnjo višje; s salonarji, bluzo in ogrlico pa nared tudi za pomembnejši dogodek.
 

Žametne hlače

Se še spominjate davnih časov, ko so jih nosili vsi in nekaj let zatem so bile tako iz mode, da so se nekateri norčevali iz tistih, ki so jih še nosili? Torej sedaj so spet moderne, a ne v modelu džinsa, kakor se jih spominjamo, temveč krojene kot klasične, elegantne hlače z visokim pasom. V bogatih, nasičenih temnih barvah, seveda.
 
Nasvet: idealno je, da kupite kar kostim suknjič in hlače in lahko nosite skupaj ali pa kombinirate ločeno.
 

Žametno krilo

Najbolj modne boste v plisiranem, ki je zadnje dve leti velik hit. Primerno za prosti čas, v službo in za zvečer, za kombiniranje pa velja praktično enako kot za hlače. Če bi rade kaj bolj večnega in klasičnega, pa ne morete zgrešiti s klasičnim krilom ozkega (pencil) kroja.
 

Žamet od glave do pet

Medtem, ko bi pred leti taka ideja zvenela vsaj nenavadno, če ne nezaslišano, pa je letos nadvse modno, če smo od glave do pet v žametu. Tako so bile modne piste polne dolgih oblek, pajacev in kostimov, trend pa smo opazili tudi na zvezdnicah. A če ne želite, da bo obleka naslednje leto neuporabna, bo najbolje, da upoštevate nasvet o nakupu žametnega kostima, ki ga lahko nosite tudi ločeno in je tako bolj ekonomična naložba.
 
Če se boste odločile za obleko, naj bo kar se da klarična in brezčasna.
 

Žametni čevlji

Tile niso ravno novost, a jih je to sezono na policah največ. Minus? Primerni so le za suho vreme in hitro se umažejo, kar je še zlasti problem pri svetlejših odtenkih. A če jih boste obule za kako večerno priložnost, bodo velika pika na i prefinjenemu, elegantnemu outfitu, medtem ko bodo čez dan nadgradile vaš outfit z džinsom.
 

Žametna torbica

Če vam je žamet sicer všeč in rade sledite modnim trendom, ne prepriča pa vas noben od naštetih kosov, potem si lahko omislite elegantno večerno žametno torbico. Večinoma so cenovno ugodne, zato četudi se vam kmalu obrabi, ne bo velike tragedije – verjetno bo to istočasno, kot bo prišla iz mode.
 

Kako ti je všeč žametni trend? Ali že imaš kakšen kos ali so ga boš kupila in katerega?

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj