Zato, ker gre žalost z roko v roki z dogodki, ki imajo večji vpliv na nas in naše počutje; npr. razhod, smrt, nesreča ipd. Zato potrebujemo več časa, da težke stvari prebolimo, se dodobra soočimo s tem, kar se je zgodilo in to sprejmemo. Gre za prvo raziskavo, ki je dala jasen dokaz in razlago, zakaj nekatera čustva trajajo dlje časa kot druga.

Belgijski raziskovalci so izprašali 233 srednješolcev o njihovih občutkih v zadnjem času in koliko časa so trajali, morali pa so tudi odgovoriti na vprašanja, katerih strategij se poslužujejo, da se spopadejo s temi čustvi. Ugotovili so, da obstaja velika razlika v času trajanja med različnimi občutki, pri čemer je med 27 občutki žalost trajala najdlje časa; sram, presenečenje, strah, gnus, dolgčas ganjenost, razdraženost in olajšanje pa so bili večinoma mimo v trenutku.

Zanimiva ugotovitev je tudi ta, da je dolgčas med občutki, ki trajajo najmanj časa; krivda dlje časa kot sram in anksioznost dlje časa kot strah. Čustva, ki trajajo manj časa, imajo ‘krajši rok’ zaradi dogodkov, ki imajo veliko manjši pomen, medtem ko so dlje časa trajajoči občutki vezani na večje, pomembnejše, intenzivnejše dogodke. Občutek zato vztraja, ker oseba znova in znova premleva dogodek. “Občutki, ki trajajo malo časa, so ponavadi posledica manj pomembnih dogodkov, po drugi strani pa so občutki, ki trajajo najdlje, posledica zelo pomembnih dogodkov v življenju,” so razložili raziskovalci. Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Motivation and Emotion.

PREBERITE TUDI: Jeza je pozitivno čustvo in čas je, da jo sprejmemo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj