V japonski raziskavi, ki je bila objavljena tudi v časniku Human Reproduction, so ugotovili, da miši, ustvarjene iz genskega materiala dveh mam in ne mame in očeta, živijo veliko dlje kot miši, ki so rezultat klasičnega para, torej moške in ženske miši oz. njunih genov.

Miši kot nasledniki dveh miši ž. spola so ustvarili z manipuliranjem z DNA v mišjih jajčecih, tako, da so se geni obnašali kot  geni v spermi. Po obdelavi so jih vstavili v neoplojeno odraslo miš ženskega spola, da so nastali zarodki.

Miši so v povprečju živele 841 dni in pol, kar je kar 186 dni dlje kot miši, ki so nastale od \’klasičnih\’ starševskih genov, torej moških in ženskih – le-te so živele 655 dni in pol. Miš dveh mam, ki je doživela najvišjo starost, je dočakala kar 1045 dni, medtem ko je najstarejša \’klasična\’ miš dočakala 996 dni.

Dodatno zanimivo odkritje pa je bilo, da so bile miši od dveh mam lažje in manjše od navadnih miši, imele pa so tudi močnejši imunski sistem. Raziskovalci menijo, da gre razliko pripisati genuRasgrf1, ki se nahaja v kromosomu 9 in je povezan z rastjo od rojstva dalje, ki v normalnih razmerah pride s strani kromosoma, podedovanega s strani očeta, torej moškega.

PREBERITE TUDI: (Pre)malo hrane zavira staranje

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj