Raziskava, opravljena v Montreal Univerzi, je vključevala 2026 ljudi v različnih delovnih pogojih, na različnih delovnih mestih in to kar nekaj let. Preučevali so njihovo čustveno izčrpanost in delovno učinkovitost.

PREBERITE TUDI: Teh veščin se je težko priučiti, a ko vam uspe, se vam to zagotovo obrestuje

Med 2026 udeleženci raziskave jih je bilo polovica ženskega spola. Avtorica raziskave, Dr. Nancy Beaurgard, je dejala: “Naši rezultati kažejo, da se pojavljajo razlike med moškimi in ženskami, zaradi različnih delovnih pogojev. Ženske na delovnih mestih prej izgorijo, predvsem zaradi lastnosti njihovega dela; mnoge ženske imajo položaje, ki nimajo moči pri odločanju, kar pomeni, da jim njihovo delo jim zagotavlja nizko stopnjo avtoritete in moči odločanja in tako njihove sposobnosti ne pridejo do izraza.”

Tak delovni položaj, ki ga večkrat izkušajo ženske kot moški, povzroča, da ženske pogosteje izgorijo. Ženske imajo manj pogosteje kot moški, položaje z avtoriteto, močjo in avtonomijo, in zato izkušajo več stresa, pomankanje motivacije in občutek nemoči. Ostali simptomi izgorelosti so anksioznost, glavoboli, nespečnost, bolečine.

Ženske veliko energije usmerijo tudi v gospodinjstvo

Raziskava je ugotovila, da poleg tega, da pomanjkanje občutka moči, izgorelost povzročajo tudi drugi dejavniki; nizka samopodoba, težave pri usklajevanju poklicnega in družinskega življenja ter čas in energija, porabljena za svoje ljubljene (otroci, gospodinjska opravila in opravki), kar je tudi pogosteje domena ženskega spola. Kratkoročno je ukvarjanje z gospodinjskimi opravili, ki odvračajo pozornost od stresa na delu, lahko zaščitni mehanizem proti izgorelosti. Vendar pa lahko dolgoročno to povzroči zamujene priložnosti za napredovanje in povzroči, da bi bile ženske še naprej omejene na položaje z nizko stopnjo odločanja.

Za moške so večji dejavniki tveganja za izgorelost povezani s časom. Ko moški delajo več ur ali imajo nepravilne delovne vzorce, je bolj verjetno, da bodo izgoreli. Drugi dejavniki vplivajo tako na moške kot na ženske enako: negotovost zaposlitve in pomanjkanje priznanja na delovnem mestu.

PREBERITE TUDI: Izgorelost, vaš novodobni morilec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj