Sulfati so kemikalije, ki se jih uporablja za čiščenje. Zato se nahajajo v skorajda vseh izdelkih, ki se penijo, med drugim šamponi za lase, geli in kreme za prhanje, čistilnih penah in gelih za obraz ipd. Prav tako so, seveda v večjih količinah, v detergentih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu.

Najpogosteje se v izdelkih za umivanje kože in las uporabljata dve vrsti sulfatov in sicer sodium lauryl sulfate in sodium laureth sulfate. Njihov namen je, da raztopijo umazanijo in maščobe na koži in laseh ter ustvarijo bogato peno, s pomočjo katere se vse te nečistoče spere s kože oz. las.

Obstajajo tudi druge čistilne sestavine, ki pa so precej bolj blage in jih proizvajalci kozmetike čedalje pogosteje uporabljajo v svojih izdelkih, sploh v tistih, ki so namenjeni čiščenju suhe, občutljive in otroške kože. Prednost sulfatov je, da so najbolj učinkoviti – to pa pomeni, da lahko marsikomu povzročajo tudi težave.

PREBERITE TUDI: Kaj povzroča izpadanje las in kako si lahko učinkovito pomagamo?

Zato lahko v zadnjem času čedalje pogosteje zasledimo, da se jim je bolje izogibati. Nekateri so mnenja, da celo neposredno škodujejo zdravju, sploh ker dandanes uporabljamo toliko detergentov in se veliko pogosteje umivamo kot naši predniki. To pomeni neprestano odstranjevanje zaščitnega kislinskega plašča kože in razmaščevanje, kar dejansko lahko vodi v težave s kožo in lasmi. Obstaja celo možnost, da povzročajo raka.

Posledice prekomerne uporabe (ali če ste med bolj občutljivimi)

Posledice prepogoste ali preobilne uporabe detergentov s sulfati so lahko izsušena koža, ki ima težave z ekcemi in alergijami. Če ste med bolj občutljivimi, boste razliko zaznali takoj, ko boste uporabili detergent (šampon ali gel za prhanje) brez sulfatov.

Lasje lahko postanejo suhi, lomljivi in brez leska, na lasišču pa se lahko pojavijo srbečica, rdečina in celo prhljaj.

PREBERITE TUDI: Napake pri frizuri, ki vas postarajo

Kako se odločiti?

Mnogi kaj kmalu ugotovijo, da jim klasični detergenti ne ustrezajo in s testiranjem pridejo do ugotovitve, da so krivec sulfati. Če ste med tistimi, ki imajo kakšne težave s kožo in lasmi, potem je na mestu, da preizkusite šampon brez sulfatov, najbolje naraven in ekološki.

Prav tako bodo naravni izdelki brez sulfatov boljša izbira, če se zelo pogosto prhate in umivate lase (npr. zaradi rednega ukvarjanja s športom). Kožo in lase namreč že tako (pre)pogosto izsušujete in že sama voda deluje izsuševalno zaradi trdote.

Prav tako detergenti s sulfati niso primerni za bolnike z rosaceo, saj so preveč dražeči in izsušujoči, ter vse, ki imajo alergije, ekceme, dermatitise ali zgolj občutljivo kožo, saj lahko uporaba tovrstnih izdelkov stanje še poslabša.

Lasje: če imate suhe, lomljive, intenzivno barvane (sploh beljene) in trajno skodrane lase, se šamponom s sulfati raje izogibajte. Med drugim tudi hitreje pobledijo barvo barvanim lasem.

Kaj kupiti?

Najbolje bo, da se odpravite med police z naravnimi in ekološkimi izdelki, poiščete tiste z napisi ‘sensitive’ oz. za občutljivo kožo/lasišče, ter za vsak slučaj še med sestavinami preverite, da ne vsebujejo sulfatov (navedeni so kot ‘sulfate’, najpogosteje sodium lauryl sulfate in sodium laureth sulfate).

Kako lahko še poskrbite za (bolj) zdravo kožo in sijoče lase?

Nikar ne pretiravajte s pogostostjo umivanja kot tudi količino detergentov, ki jih uporabite. Več detergenta (šampona ali izdelka za prhanje ali čiščenje obraza) nanesete, bolj izsušujete in dražite kožo.

Mastne lase in kožo čistite pogosteje in si pomagajte z uporabo glinenih mask oz. izdelkov, ki vsebujejo glino. Suhe lase in kožo redkeje oz. uporabljajte posebej nežne detergente brez sulfatov.

PREBERITE TUDI: 5 najpogostejših napak, ki jih delajo dolgolaske

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj